Primul succes înregistrat de USR în Parlament: O lege a medicului arădean Adrian Wiener, votată în unanimitate! CE PREVEDE ACEASTA

Primul succes înregistrat de USR în Parlament: O lege a medicului arădean Adrian Wiener, votată în unanimitate! CE PREVEDE ACEASTA

Legea senatorului Adrian Wiener privind limitarea aditivării cu acizi trans (AGTN) a alimentelor în România a fost votată în unanimitate de plenul Senatului. Parlamentarii au fost convinși de argumentele prezentate și au votat inițiativa legislativă a medicului arădean, Uniunea Salvați România înregistrând astfel primul succes legislativ la nivel național.

Proiectul de lege înaintat de senatorul arădean în luna martie conține prevederi privind conținutul de grăsimi nesănătoase în produsele alimentare destinate consumului uman. Conform normelor propuse, operatorii din sectorul alimentar ar fi obligaţi să păstreze conținutul de AGTN în produsele alimentare prelucrate sub nivelul recomandat, informează USR Arad.

Există un larg consens științific referitor la riscurile majore asupra sănătății generate de consumul în cantități mari de AGTN. În țara noastră, asemenea produse alimentare sunt frecvent consumate, pe fondul lipsei de informare și din cauza nivelului de trai (AGTN fiind utilizați în produsele alimentare ieftine, pentru reducerea costurilor). Aportul caloric zilnic mai mare de 2% provenit din AGTN crește riscul de deces prin boală cardiovasculară cu 20-32%, mai mult decât orice alt macro-nutrient. AGTN cresc riscul de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii și boală Alzheimer. Prin votul acordat, România devine a 7-a țară din Uniunea Europeană cu o astfel de lege și cu o contribuție semnificativă la îmbunătățirea speranței de viață a consumatorilor.

Adrian Wiener, senator USR: „Toți senatorii au înțeles importanța legii, faptul că va salva aproximativ 2.000 de vieți în țara în care mortalitatea cardiovasculară este dublă față de media europeană. Am spus de la început că o astfel de decizie va avea un impact major datorită incidenței bolii coronariene mai mari și cantității mai mari de AGTN consumate în România. Mă bucur că am putut convinge parlamentarii că o idee simplă ca cea pe care am propus-o poate salva numeroase vieți anual.”

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.