PROFANARE de MORMINTE în județul Arad! Acuzații GRAVE la adresa consorțiului Astaldi – FCC care construiește linia ferată Arad – Deva (FOTO)

PROFANARE de MORMINTE în județul Arad! Acuzații GRAVE la adresa consorțiului Astaldi – FCC care construiește linia ferată Arad – Deva (FOTO)

Comunitatea Evreilor din Arad acuză Astaldi – FCC, consorțiul care construiește linia de mare viteză Arad – Deva, de profanare de morminte, distrugere și tulburare de posesie.

Potrivit lui Daniel Filip, juristul Comunității, firma care execută lucrările a rupt gardul și distrus mai multe monumente funerare în cimitirul evreiesc din Păuliș.

„Constatăm că firma care construiește linia ferată de mare viteză Arad – Deva a provocat mai multe distrugeri în cimitirul evreiesc din Păuliș”, a spus Daniel Filip (foto) pentru NewsAr.ro, susținând că în acest caz avem de a face cu comiterea infracțiunilor de „tulburare de posesie, distrugere și profanare de morminte”.

Ziarul nostru i-a solicitat un punct de vedere și lui Raoul Vizental, președintele Comunității Evreilor din Arad.

„Avem o datorie sacră, care decurge din calitatea noastră de evrei – să ne cinstim părinţii şi strămoşii. Respectul nostru constă şi în grija faţă de cimitirele unde ne sunt îngropaţi acești strămoși. Respectul deosebit pe care îl acordăm strămoșilor este dovedit și de faptul că monumentele funerare nu pot fi afectate de intervenția umană, nu există posibilitatea unei refolosiri a mormintelor. Din aceste motive trebuie să le aducem mulțumiri domnului primar Valentin Bot (comuna Șiria) și domnului primar Pocrișer Dan Ștefan (oraș Pâncota), care au semnat acorduri de colaborare cu Comunitatea Evreilor din Arad și ne ajută la întreținerea cimitirelor din localitatea lor. Sprijinul acestora confirm expresia românească «Omul sfințește locul»”, a precizat Raoul Vizental, pentru NewsAr.ro, continuând: „Din păcate în comuna Păuliș nu avem aceeași situație. Societatea care lucrează la calea ferată nu a ținut cont de faptul că în locația respectivă există un cimitir și a trecut cu utilajele prin acesta distrugând gardul și doborând pietre funerare foarte vechi. Totuși, suntem încrezători că această problemă se va rezolva, chiar dacă pentru moment nu observăm nici un fel de interes din partea societății răspunzătoare. Sperăm totuși, având și promisiunea de sprijin din partea domnului primar Turcin Ioan, să rezolvăm această problemă și să găsim o soluție pentru întreținerea acestui cimitir pe viitor”.

De remarcat, că deși am încercat încă de alaltăieri să obținem un punct de vedere de la Astaldi – FCC, reprezentanții consorțiului nu ni l-au oferit până la momentul publicării acestor rânduri. Îl mai așteptăm.

  1. ASA SE INTAMPLA CAND DE CIMITIRE NU SE MAI INTERESEAZA NIMENI. CAND MORI NU MAI POTI AVEA ASTEPTARI

    Raspunde
  2. Dupa mine totusi ar trebui luate niste masuri ferme.
    Indiferent de nationalitatile mortilor.

    Raspunde
  3. Cineva trebuie sa plateasca pentru asta. Nu se poate asa ceva.

    Raspunde
  4. […] Astaldi a reacționat ca urmare a unui articolul publicat (PROFANARE de MORMINTE în județul Arad! Acuzații GRAVE la adresa consorțiului Astaldi – FCC car…) și ne-a transmis un drept la replică pe care, deși nu suntem de acord cu cele afirmate, am […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.