Proiecția filmului „Arsenie. Viața de apoi”, ANULATĂ la Arad din cauza unor AMENINȚĂRI (UPDATE)

Proiecția filmului „Arsenie. Viața de apoi”, ANULATĂ la Arad din cauza unor AMENINȚĂRI (UPDATE)

Stupoare: Proiecția filmului „Arsenie. Viața de apoi” a fost anulată la Arad din cauza unor amenințări.

Totul a fost făcut public de Alexandru Solomon, regizorul filmului.

„În seara asta „Arsenie. Viața de apoi” urma să fie proiectat la Cinema Arta din Arad, într-un eveniment organizat de Asociația Citizenit. Cu 48 de ore în urmă, asociația a fost informată de Centrul Municipal de Cultură Arad că proiecția nu poate avea loc, pentru că s-au primit mesaje negative cu amenințări. Apoi, organizatorii au reușit să mute proiecția la Biblioteca Județeană. Aseară la ora 21, Biblioteca a anulat și ea proiecția. Am stat de vorbă acum o oră cu doamna directoare a Centrului, încercând să înțeleg cum e posibil ca o instituție publică să anuleze un eveniment convenit de multă vreme pe baza unor amenințări verbale. Să îngrădească accesul publicului din Arad la un film, fără măcar să-l fi văzut. De ce nu au solicitat protecția jandarmeriei, dacă un eveniment ce are loc într-o sală din subordinea primăriei este amenințat. (Reproduc aici mesajul așa cum mi-a fost redat: „Dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal.”) De ce cedează așa o instituție publică și încalcă dreptul la liberă exprimare? Doamna directoare mi-a zis că eu nu-i pot obliga pe arădeni să vadă filmul (cine-i obligă?!) Aradul e singurul oraș din România care a anulat o proiecție a filmului, cel puțin până la data asta. Cenzură? Calcule electorale? Oportunism? Lipsă de asumare?”, destăinuie și se întreabă Alexandru Solomon (Foto, sursa: Facebook).

UPDATE: Citizenit a reacționat prompt în acest caz și a anunțat proiecția filmului la terasa Flex.

„Proiecția documentarului Arsenie. Viața de apoi va avea loc în această seară, 20 septembrie, pe Terasa Flex, de la ora 20:30, în prezența regizorului Alexandru Solomon.
Din păcate atât Biblioteca Județeană Arad, cât și Cinema Arta Arad și-au retras acordurile inițiale de a găzdui proiecția acestui film.
Suntem de părere că arădenii merită să aibă ocazia de a-și forma propria opinie cu privire la acest documentar, astfel că vă invităm la proiecția din această seară, urmând ca la finalul filmului să rămânem la o discuție deschisă despre realizarea și impactul filmului cu regizorul Alexandru Solomon.
Menționăm că nu va mai avea loc o a doua proiecție joi, 21 septembrie, Terasa Flex având o capacitate mai mare, astfel că spectatorii interesați își pot rezerva în continuare locuri prin intermediul formularului: https://forms.gle/cFLHEERVm4si4osWA.
Rezervările realizate deja rămân valabile, iar intrarea va fi în continuare liberă”,
transmite Citizenit.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.