Proiectul „Teatrul, şcoala şi invers” a debutat cu „Fata de birău”

Proiectul „Teatrul, şcoala şi invers” a debutat cu „Fata de birău”

Proiectul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad intitulat „Teatrul, şcoala şi invers” a debutat în cursul acestei săptămâni, la Colegiul Economic din Arad. Conceput ca un demers menit să vină în întâmpinarea elevilor de liceu, acest proiect constă în susţinerea de către actorii arădeni a unor spectacole lectură, în sălile festive din incinta unităţilor de învăţământ arădene.

Primii care au beneficiat de prezenţa actorilor arădeni, la ei în şcoală, au fost 140 de elevi de la Colegiul Economic, care au umplut până la refuz sala festivă. Preţul unui bilet a fost  de 5 lei. Tinerii au asistat la premiera spectacolului lectură „Fata de birău”, de Ioan Slavici. Scriitorul arădean şi-a făcut debutul în literatură ca dramaturg şi este autor a cinci piese, una dintre ele fiind „Fata de birău”, apărută în anul 1871, în „Convorbiri Literare”, sub îndrumarea lui Mihai Eminescu.

Echipa de proiect a acestui spectacol este formată din actorii: Oltea Blaga, Constantin Florea, Dan Covrig, Doru Nica, Ionel Bulbuc, Ştefan Statnic, Roxana Sabău şi Valentin Voicilă, acesta semnând si regia artistică. Timp de 55 de minute actorii au lecturat piesa ce redă cu un umor aparte viaţa şi personajele din lumea satului ardelean şi au fost răsplătiţi cu aplauze de elevi.

Spectacolul lectură „Fata de birău” va ajunge în această săptămână şi în alte unităţi de învăţământ din municipiul Arad . Joi, în 09 octombrie, la ora 14, spectatori vor fi elevii Colegiului Naţional „Moise Nicoară”.
Prima săptămână de spectacole lectură din cadrul proiectului „Teatrul, şcoala şi invers”   se va încheia în forţă cu două reprezentaţii care vor avea loc vineri, în 10 octombrie 2014, de la ora 12,00 şi de la ora 16,30, la Colegiul Naţional „Preparandia Dimitrie Ţichindeal”.

În perioada următoare, în funcţie de bibliografia şcolară care cuprinde cerinţele de lectură pentru elevii de liceu, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad va pregăti şi alte spectacole lectură pe care le va susţine la sediul unităţilor de învăţământ.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.