„QED”, o lecţie matematică de viaţă filmată pe peliculă de 35mm în alb-negru (FOTO AVANPREMIERĂ)

„QED”, o lecţie matematică de viaţă filmată pe peliculă de 35mm în alb-negru (FOTO AVANPREMIERĂ)

„QED”, o lecţie matematică de viaţă filmată pe peliculă de 35mm în alb-negru, a avut avanpremiera la Cinema City. Cel mai nou film al lui Andrei Gruzsniczki îi are în rolurile principale pe Florin Piersic Jr., Sorin Leoveanu şi Ofelia Popii, iar Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguţă, Medeea Marinescu, Mihai Călin şi alţii conturează povestea filmului care va intra în cinematografe din 10 octombrie.

Realizat cu susţinerea Cinema City, „QED” este primul film alb-negru produs de la „Moromeţii” (1988) încoace, iar fiecare detaliu este construit ca un personaj în sine, pornind de la spaţii, obiecte de mobilier sau „tocătorul de hartie” al Securităţii şi ajungând la costume, decoraţiuni şi coafurile personajelor, sau pachetele de cafea şi ţigări „de dat”.
„Ce mi-e alb-negru, ce mi-e color, îţi trebuie doar puţină imaginaţie”, spune personajul lui Virgil Ogăşanu în „QED”, iar imaginaţia spectatorilor se va împleti firesc cu propriile amintiri şi experienţe din, sau despre, perioada de dinainte de 1989.

„QED” demonstrează o teorie la fel de valabilă şi astăzi, problema familiilor despărţite de graniţe, care încearcă să se reîntregească peste hotare în speranţa unui trai mai bun. „Doar graniţa s-a mutat, problema a rămas”, a declarat în sala de la Cinema City Afi Palace Cotroceni, regizorul Andrei Gruzsniczki. Proiecţia a stârnit amintiri actorilor prezenţi la avanpremieră.

Lucian Ifrim şi-a adus aminte de propria lui întâlnire cu un agent al Securităţii: „Aveam vreo 18 ani. Mi-aduc aminte că a venit la mine un domn înalt, cam cât mine acum, care m-a întrebat dacă vreau să intru în Securitate. I-am spus că nu. «Mă recomandase» un vecin, care mă ştia de băiat bun”, povesteşte Ifrim. Deşi nu a trăit experienţa comunistă în România, Dorian Boguţă îşi aduce aminte: „Eu n-am trăit în perioada aia în România, eram puţin mai departe, în Rusia, însă mi-e frică să nu se întoarcă înapoi”.

Premiat cu Premiul special al Juriului la Festivalul de Film de la Roma şi apreciat de multe alte jurii internaţionale, „QED” îşi asteaptă spectatorii în cinematografele Cinema City din 10 octombrie.

„QED” a avut avanpremiera miercuri la Cinema City. În galeria foto puteţi vedea imagini de la eveniment.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.