Raport ALARMANT al OMS: Jumătate dintre elevii români au făcut sex înainte de 15 ani, iar alcoolul, ţigările şi drogurile NU le SUNT STRĂINE

Raport ALARMANT al OMS: Jumătate dintre elevii români au făcut sex înainte de 15 ani, iar alcoolul, ţigările şi drogurile NU le SUNT STRĂINE

Jumătate dintre elevii din România au întreţinut relaţii sexuale înainte de împlinirea vârstei de 15 ani. Nici alcoolul sau ţigările nu le sunt necunoscute, iar mulţi dintre ei au consumat şi droguri.

Într-un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) referitor la adolescenţii şcolarizaţi se arată că 48% dintre băieţi şi 17% dintre fete şi-au început viaţa sexuală înainte de 15 ani, scrie Adevărul.

Mai îngrijorător este faptul că numai 9% dintre aceştia au folosit mijloace de contracepție. Specialiştii susţin că vârsta este una prea fragedă pentru astfel de experienţe, dar că fondurile pentru campanii de educare în acest sens sunt insuficiente.

Unii dintre elevi au întreţinut relaţii sexuale chiar şi la scoală, de vină pentru acest comportament, potrivit experţilor, fiind lipsa unor materii esenţiale, cum ar fi educaţia sexuală, care să îi informeze pe copii despre riscuri şi modalităţi de a se proteja.

Totodată, potrivit Raportului OMS, 12% dintre elevii români cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani au fumat marijuana. Mai mult, adolescenţii şi-au procurat stupefiantele chiar din apropierea şcolii.

„Datele pe care le avem sunt îngrijorătoare. Spre exemplu, adolescenţii consuma substanţele interzise adesea în anturaj, însă o mare problemă e faptul că pot cumpăra droguri din vecinătatea unităţilor de învăţământ. Dacă nu se vor lua măsuri, ne aşteptam ca lucrurile să se înrăutăţească”, a spus o reprezentanţă a Asociaţiei „Salvaţi Copiii”, Diana Stănculeanu.

În plus, datele arată că adolescenţii au consumat pentru prima oară alcool înainte să împlinească 11 ani – 19% dintre băieţi şi 11% dintre fete.

Eşantionul din ţara noastră pentru studiul realizat în perioada 2010 – 2012 a fost de peste 5.500 de elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani.

Sursa: ziare.com

  1. FABRICANTII DE LOAZE 1 aprilie, 2014, 4:22 pm

    Serios,chiar ne ingrijoram?! Dar unde sula calului si mai ales ce fac parintii acestor loaze?! I-au fabricat si le-au dat drumul in lumea larga??!! De ce nu se instituie niste legi drastice privind minorii,orele pana la care au voie sa umble noaptea,interdictia de intrare in localuri,o tinuta corespunzatoare si decenta,obligativitatea stagiului militar pentru cei ce au implinit 18 ani si multe,multe altele,care ar stopa aceste fenomene??!! Iar daca totusi incalca legea,parintii sa suporte pe langa o amenda mare si o despartire de loaza faptuitoare pe durate diferite [adica loaza este dusa la reeducare in puscariile de minori]. Inclusiv pentru micile tarfulitze….care numai a eleve nu arata! Vreti un tineret serios,muncitor si capabil sa duca tara inainte? Atunci faceti ceea ce trebuie facut!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.