Războiul deszăpezirilor a început înainte de prima ninsoare serioasă – care nu știm când va fi… (UPDATE)

Războiul deszăpezirilor a început înainte de prima ninsoare serioasă – care nu știm când va fi… (UPDATE)

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara a reacționat după ce participanții la trafic pe autostradă au semnalat utilaje de deszăpezire circulând în zona Arad – Pecica, urmare a acestora apărând și articole în presa locală.

DRDP Timișoara a încercat să explice „fenomenul” și a dat publicității rezultatele unui control efectuat la societatea cu care are încheiat contractul pentru activitatea de deszăpezire a autostrăzii.

DRDP Timișoara a desfășurat în data de 20 decembrie 2023 un control inopinat la CIC Pecica de pe autostrada A1 pentru a verifica funcționalitatea utilajelor și prezența deservenților (șoferilor) în bază.

Prestatorul contractat pentru activitatea de deszăpezire a autostrăzii, Tredeco Holding, nu avea dispoziție să răspândească material antiderapant, ci doar să facă o patrulare până la primul nod rutier.

DRDP Timișoara a demarat verificări inopinate ca urmare a unor suspiciuni că prestatorul menționat nu respectă în totalitate clauzele contractuale. Aceste suspiciuni s-au și adeverit.

La toate verificările (9), s-a constatat că utilajele nu au deservenții aferenți pentru fiecare utilaj în parte. DRDP Timișoara ar trebui, conform contractului, să plătească tarife de așteptare, dar, ca urmare a constatărilor din această perioadă, zilele în care nu erau deservenți pentru anumite utilaje nu se vor deconta la plată ca și timp de așteptare.

S-a constatat că unele utilaje ale prestatorului Tredeco Holding aveau probleme tehnice, fiind defecte, și nu puteau fi angrenate într-o acțiune de deszăpezire.

La cele 9 controale, s-au găsit 28 de utilaje defecte sau cu lipsă deservent operator. Cunoscând această stare de fapt, se fac controale inopinate pentru verificarea stării utilajelor și prezența șoferilor, prestatorul având responsabilitatea de a remedia starea utilajelor sau contractarea de deservenți pentru a putea desfășura activitatea contractată.

În cazul în care există consum de sare f̲ă̲r̲ă̲ ̲a̲ ̲e̲x̲i̲s̲t̲a̲ ̲o̲ ̲d̲i̲s̲p̲o̲z̲i̲ț̲i̲e̲ ̲a̲ ̲a̲d̲m̲i̲n̲i̲s̲t̲r̲a̲t̲o̲r̲u̲l̲u̲i̲ ̲d̲r̲u̲m̲u̲l̲u̲i̲, aceste cantități se vor imputa prestatorului de deszăpezire.

Având în vedere că decontarea către prestatori se face în baza rapoartelor GPS montate pe auto-utilaje, DRDP Timișoara dispune acest tip de patrulări pentru a verifica în timp real și funcționalitatea GPS-urilor și pentru a aborda o coordonare a utilajelor în timp real, știind poziția exactă a fiecărui auto-utilaj care patrulează pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi aflate în administrarea DRDP Timișoara.

În urma controalelor, s-a făcut o economie la bugetul de stat de circa 17.640 lei fără TVA, nefiind achitați timpi de așteptare pentru utilaje defecte, lipsă deservenți etc.

Menționăm că la verificările inopinate efectuate, reprezentantul firmei prestatoare a acestui serviciu de deszăpezire, Tredeco Holding, pune presiune pe echipele de control ale DRDP Timișoara, amenințând cu filmări și articole de presă, amenințări care s-au și materializat în articolele de presă apărute ieri (n.r. – în data de 20 decembrie).

În contextul celor de mai sus, pentru o utilizare responsabilă a resurselor publice și evitarea situațiilor de risipă a banului public, 𝐃𝐑𝐃𝐏 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚 𝐯𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮𝐚 𝐯𝐞𝐫𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐢𝐧𝐨𝐩𝐢𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝐨 𝐟𝐫𝐞𝐜𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞. În acest fel, ne asigurăm că în perioade cu precipitații mixte toate utilajele vor fi pregătite de intervenție, se vor afla în bazele de deszăpezire, funcționale și având deservenți. Având în vedere istoricul firmei prestatoare și războiul declanșat de administratorul firmei Tredeco Holding cu DRDP Timișoara și cu angajați ai DRDP Timișoara, ne așteptăm și nu va fi o surpriză pentru noi dacă prestatorul va refuza să intervină la activitatea de deszăpezire invocând diverse motive”.

Dincolo de războiul DRDP Timișoara cu firma prestatoare, concluzia în acest caz va putea fi trasă abia după prima ninsoare serioasă. Care nu știm când și dacă va fi!

UPDATE: De remarcat, că DRDP Timișoara va trebui să achite firmei prestatoare patrularea până la primul nod rutier.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.