Reacţia musulmanilor la apariția primei ediţii a Charlie Hebdo după MASACRUL de la Paris

Reacţia musulmanilor la apariția primei ediţii a Charlie Hebdo după MASACRUL de la Paris

Primul număr al revistei satirice Charlie Hebdo apărut pe piață după masacrul comis de cei doi teroriști la sediul redacţiei din Paris are o caricatură cu Mahomed pe copertă. Controversata imagine, un simbol al rezistenţei, dar şi al iertării nu i-a lăsat indiferenți pe musulmani, a căror reacție variază de la apreciere la dispreț.

Pe copertă, pe un fond verde, apare o nouă caricatură cu profetul Mahomed. Sub titlul „Totul e iertat”, Mahomed, cu o figură tristă şi având o lacrimă pe obrazul stâng, ține mesajul-simbol al acestor zile: „Je suis Charlie”, scrie CNN.

Mulţi musulmani resping orice înfăţişare a lui Mahomed, indiferent dacă este serioasă sau satirică, deoarece, spun ei, imaginile ar sfida învățămintele acestuia şi ar duce la idolatrizare.

Caricaturiştii de la Charlie Hebdo l-au satirizat în trecut pe profetul Mahomed, înfăţişat deseori drept o persoană înapoiată. De această dată, însă, Mahomed este pus într-o lumină diferită de Charlie Hebdo, iar caricatura a fost întâmpinată de musulmani cu un amestec de emoţii.

„Primul meu gând a fost că această copertă este un răspuns aproape perfect la tragedie”, a declarat Hussein Rashid, profesor de gândire islamică la Universitatea Hofstra din New York.

Zineb El Rhazoui, editorialistul la Charlie Hebdo, care a lucrat la noul număr, susţine, însă, că redacţia nu a dorit să exprime ura faţă de teroriştii care le-au ucis colegii.

„Mobilizarea care a avut loc în Franţa după această crimă oribilă trebuie să deschidă uşa iertării. Toată lumea trebuie să se gândească la iertare”, a precizat acesta.

Caricatura de pe prima pagină a fost publicată mai întâi de Liberation, cotidianul în redacţia căruia activează după atac revista satirică, iar multe organizaţii de presă au preluat-o în semn de solidaritate. Charlie Hebdo a apărut miercuri într-un tiraj de trei milioane şi în mai multe limbi.

Pe reţelele de socializare, musulmanii şi-au exprimat amestecul de emoţii cu care au primit caricatura.

Yahya Adel Ibrahim, imam în Australia, îi sfătuieşte pe cei 100.000 de oameni care îi urmăresc pagina de Facebook să ia exemplul lui Mahomed, chiar dacă vor mai exista imagini pe care le consideră blasfemie.

Pe Twitter, musulmanii şi-au exprimat scepticismul că publicarea unei imagini considerată de mulţi ofensatoare poate fi prezentată drept un act de solidaritate.

Au existat, însă, şi lideri musulmani care au criticat coperta. Alţii s-au mulţumit să o ignore. Dawud Walid, director executiv al ramurii din Michigan a Council on American-Islamic Relations, este de părere că imaginea „îi va ofensa pe mulţi”, însă „peste 99,999% dintre cei 5 milioane de musulmani din Franţa au acţionat paşnic, când caricaturile anterioare au fost publicate”.

Noul număr conţine desene realizate de toată echipa de jurnalişti de la Charlie Hebdo, inclusiv unele făcute de celebrii Charb, Cabu, Wolinski, Tignous şi Honore, înainte ca aceştia să fie ucişi în atentat.

Foto: dailysignal.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.