RECTIFICAREA BUGETARĂ: De unde se taie fonduri și unde se dau mai mulți bani

RECTIFICAREA BUGETARĂ: De unde se taie fonduri și unde se dau mai mulți bani

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a finalizat proiectul rectificării bugetare și l-a publicate pe site, la rubrica Transparență decizională.

Astfel, produsul intern brut (PIB) s-a majorat la 1031 miliarde lei, față de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe anul în curs.

Foarte important: Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor și a salariilor.

De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiții aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituțiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocați.

De remarcat, că bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, după cum urmează:

  • 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare. Din această sumă, se prevăd în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferența să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern
  • 1,5 miliarde de lei pentru PNDL

S-a majorat, de asemenea, cu 400 milioane lei plafonul de împrumuturi/trageri pentru unitățile administrativ teritoriale (UAT).

Tăieri de fonduri au fost operate la Ministerul Transporturilor ( – 128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene ( – 681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat ( – 243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ( – 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării ( – 369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale ( – 1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului ( –143,6 milioane lei).

  1. Dacă va tăia pensiile speciale, psd va câștiga alegerile asigurându-și cel puțin 2-3 milioane din voturile pensionarilor revoltați din cauza celor care trăiesc în opulență din pensii speciale, în timp ce ei sunt nevoiți să trăiască din mai puțin de 2000 de lei/lună

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.