Revoltă în Germania după ce susținători ai Hamas au sărbătorit în stradă atacul asupra Israelului. Steinmeir: „Un astfel de comportament mă îngrozește, mă dezgustă”

Revoltă în Germania după ce susținători ai Hamas au sărbătorit în stradă atacul asupra Israelului. Steinmeir: „Un astfel de comportament mă îngrozește, mă dezgustă”

O rețea pro-palestiniană a sărbătorit, la Berlin, atacul Hamas asupra Israelului. Președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, este revoltat, iar politicienii creștin-democrați și ai Partidului Verzilor cer examinarea interzicerii unor asociații, ca și eventuala retragere a unor cetățenii germane.

Revolta președintelui

Președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, a asigurat Israelul de „solidaritatea deplină” a Germaniei, după atacul major al Hamas. „În această perioadă dificilă, Germania stă ferm alături de Israel – poporul israelian se poate baza pe asta, iar evreii din Germania se pot baza pe asta”, a spus Steinmeier, în cadrul unui eveniment la Palatul Bellevue, citat de Tagesschau.de.

Steinmeier a criticat ferm mitingurile de solidaritate cu Hamas, din Germania. „Nu putem tolera încercările de a celebra atacurile brutale de stradă, asupra Israelului”, a spus Steinmeier: „Oricine aplaudă această teroare nu numai că degradează victimele, ci calcă în picioare demnitatea umană și Constituția noastră germană. Un astfel de comportament mă îngrozește, mă dezgustă”.

Israelul are „dreptul de a se apăra pe sine și poporul său. Dar Germania trebuie, de asemenea, „acum să fie deosebit de vigilentă” și „să protejeze viața evreiască în țara noastră”, a mai spus Steinmeier.

Rețeaua pro-palestiniană, Samidoun, a sărbătorit atacul asupra Israelului sâmbătă, distribuind dulciuri pe Sonnenallee, din districtul Neukölln. Cu privire la imaginile difuzate, organizația a scris, pe platforma de internet X: „Trăiască rezistența poporului palestinian”. Poliția a spus că a depus o plângere penală.

Samidoun pledează pentru prizonierii palestinieni din închisorile israeliene. Potrivit Oficiului pentru Protecția Constituției, din Berlin, „declarațiile și cererile antisemite pentru destructurarea Statului Israel apar în mod regulat” la evenimentele rețelei, din capitala germană. Au existat uneori și ciocniri violente cu poliția.

Legea asocierii și a cetățeniei sub lupă

Directoarea generală parlamentară a Partidului Verzilor, Irene Mihalic, a cerut să fie examinate eventualele interdicții de asociere. „Atacurile teroriste ale Hamas asupra Israelului sunt oribile”, a declarat politiciana, pentru agenția de presă dpa. Pe lângă solidaritatea cu Israelul și protecția instituțiilor evreiești din Germania, ministrul federal de interne, Nancy Faeser (SPD), ar trebui acum să se concentreze mai mult pe asociațiile islamiste și antisemite, consideră ea.

Iar Ministerul de Interne german „este chemat să examineze în detaliu măsurile luate în temeiul legii de asociere, având în vedere sprijinul deschis pentru teroarea Hamas, din partea organizațiilor afiliate FPLP [Front populaire de libération de la Palestine] cum ar fi Samidoun”, a mai spus Mihalic.

Liderul partidului SPD, Saskia Esken, a spus în revista de dimineață, a televiziunii ARD: „Dacă astfel de acte de teroare sunt sărbătorite în stradă, statul constituțional trebuie să ia clar măsuri împotriva lor”.

Au existat solicitări de la Uniunea CDU/CSU, pentru retragerea pașaportului german celor cu dublă cetățenie. Secretarul general al CDU, Carsten Linnemann, a anunțat în revista de dimineață a ARD că prezidiul CDU va discuta, în ședință, problema revocării cetățeniei.

Reacții în lanț

Roderich Kiesewetter, politician CDU cu expertiză în problemele legate de străini, a fost însă îngrijorat de faptul că la sărbători au participat și cetățeni germani. Nu se poate „ca acțiunile teroriștilor palestinieni să poată fi justificate, într-o țară care a provocat Holocaustul și are peste șase milioane de evrei pe conștiință”, a spus el, pentru televiziunea rbb.

Consiliul Central al Evreilor cere și măsuri: „Oricine sărbătorește pe străzile germane crimele Hamas-ului și distribuie dulciuri cu această ocazie trebuie să fie examinat pentru a vedea ce consecințe vor fi din partea statului constituțional”. Asociațiile musulmane din Germania „din păcate, nu au reușit să ia o poziție clară cu privire la acest lucru și la războiul din Israel”.

Ambasadorul Israelului în Germania, Ron Prosor, a criticat și el acțiunea Samidoun, care a distribuit dulciuri și a sărbătorit public uciderea civililor israelieni. „Acum Berlinul trebuie să se trezească, pentru ca Samidoun să nu transforme Berlinul într-o a doua Gaza”, a spus Prostor.

Președinta Comitetului Central al Catolicilor Germani (ZdK), Irme Stetter-Karp, a declarat că este „important să se acorde o atenție deosebită” siguranței concetățenilor evrei din Germania. „Ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu ne preocupă pe toți”, a spus ea. Pe lângă expresiile de solidaritate cu Israelul, au existat „în mod îngrozitor, și demonstrații de batjocură și dispreț față de Israel”, ceea ce o îngrijorează profund.

Notă: Articolul a apărut și în HotNews.ro

Foto: Paul Zinken / DPA / Profimedia

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.