România are CEA MAI MARE rezistență la antibiotice din UE! Ce propune senatorul Adrian Wiener

România are CEA MAI MARE rezistență la antibiotice din UE! Ce propune senatorul Adrian Wiener

Rezistența anti-microbiană (RAM) reprezintă, conform Organizației Mondiale a Sănătății, cel mai mare și mai iminent risc global. Se estimează că dintre cele 700.000 de decese anuale la nivel global, datorate strict rezistenței antimicrobiene, 25.000 au loc în Europa, cu un cost de 1,5 mld euro pe an. Rata mortaliății datorată RAM poate fi semnificativ ameliorată, însă necesită atenție și coerență decizională. Senatorul Wiener se adresează Ministerului Sănătății și solicită un calendar de implementare al planului național de acțiune, cu obiective și termene precise, cu responsabili și evaluări standardizate.

„România are cea mai mare rezistență la antibiotice din UE pentru anumite tipuri de stafilococ, E. Coli si alte bacterii. Chiar dacă au existat situații dramatice în trecut, la nivel colectiv și personal, autoritățile nu arată că ar urgenta soluționarea acestei probleme grave. Alianța Europeană pentru Sănătate Publică arată că România reprezintă chiar un exemplu sistemic negativ, care dacă nu implementează măsuri și politici efective, va conduce la dezvoltarea și răspândirea bacteriilor rezistente într-un mod alarmant. Încă din 2011 Comisia Europeană a propus un Plan de acțiune împotriva creșterii amenințării rezistenței antimicrobiene, document ce include 12 priorități si o perioadă de implementare de 5 ani (2011-2016). Planul a fost reiterat în 2017 cu recomandări specifice și sublinierea recuperării decalajelor semnificative pe care țara noastră le înregistrează!”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

Senatorul USR, Adrian Wiener, abordează problema și cere măsuri din partea Ministerului Sănătăți. Printre liniile de acțiune universal cunoscute și incluse în planul Comisiei Europene se numără optimizarea prescrierii de antibiotice, cu ghiduri și instruire reiterate constant, precum și accesibilizarea determinării rezistenței și antibiogramelor în medicina umană și veterinară, lucruri pe care parlamentarul arădean le-a inclus în interpelarea adresată Executivului.

 „Proiecția pentru 2050, dacă nu se intervine decisiv în problema rezistenței anti-microbiene, este de 10 milioane de decese evitabile anual, la nivel mondial si costuri de 100 triliarde de $ până în 2050 cu o amprentă de 3,8% din PIB-ul global. România fiind fruntașă în UE la astfel de rezistență este lesne de prevăzut că va fi printre cele mai afectate. Avem nevoie de pași concreți cu date exacte pentru a începe să rezolvăm o problemă la care oricum am rămas în urmă”, a declarat Adrian Wiener, senator al USR.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.