România deține SINGURUL LOC de pe Planetă unde VIAȚA AR CONTINUA în urma unui atac nuclear

Niciun buncăr antiatomic din lume nu garantează supravieţuirea în cazul unui atac nuclear de proporţii. Spațiul carpato-danubiano-pontic deține, însă, singurul loc din lume în care viața ar putea continua în orice fel de condiții.

Locul cu pricina a uimit întreaga lume cu ecosistemul său perfect închis, care poate susţine viaţa, fără a avea nevoie de ceva din exterior.

Este vorba despre Peştera Movile, o grotă situată lângă Mangalia.

Peştera a fost descoperită în anul 1986, în urma unor cercetări pentru construirea unei centrale electrice în zonă. Atunci nu i s-a dat o importanţă deosebită, părând doar o simplă grotă din puţ, cu o galerie de 200 m.

Patru ani mai târziu, cercetările au fost reluate, iar descoperirile care au urmat au uimit întreaga lume. În capătul peşterii, s-a găsit un lac cu apă termală sulfuroasă, a cărei explorare a adus la suprafaţă numeroase forme de viaţă specifice peşterii.

Viaţa se susţine singură în Peştera Movile, fără a avea nevoie de prezenţa oxigenului sau a altor factori externi. Sistemul funcţionează pe baza chimiosintezei, fiind separat de mediul exterior de milioane de ani, după cum au dezvăluit studiile recente. Deși atmosfera aici este aproape lipsită de oxigen (dar bogată în metan şi dioxid de carbon), viaţa există, mărturie fiind cele 35 de specii complet noi de insecte ce locuiesc în peşteră.

Potrivit studiilor realizate inclusiv de cei de la NASA, viaţa în Peştera Movile se desfăşoară complet independent de mediul exterior, vieţuitoarele de aici neavând nevoie de oxigen, lumină sau căldură pentru a supraviețui.

După descoperirea epocală, peștera a fost declarată rezervaţie speologică, iar intrarea a fost închisă, pentru a nu fi afectat ecosistemul interior de mediul extern. Singurii care au acces, în prezent, în acest loc sunt cercetătorii.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.