România VA EXPORTA energie electrică de un miliard de euro pe an în Albania

România VA EXPORTA energie electrică de un miliard de euro pe an în Albania

România va exporta energie electrică în Albania, în valoare de un miliard de euro pe an în urma semnării unui contract de export între ministrul român al Economiei, Constantin Niță, și omologul său albanez, Arben Ahmetaj.

„Ministrul Economiei, Constantin Niță, a negociat și a bătut palma cu omologul său albanez pentru un contract de un miliard de euro pe an. Contractul prevede exportul unei cantități de 2,5 TWh de electricitate pe an”, au declarat surse guvernamentale.

Detalii despre contract și sursele de proveniență a energiei urmează să fie discutate în perioada imediat următoare.

Producția de energie a României a fost de 55,7 TWh anul trecut, iar consumul de electricitate a fost de 49,6 TWh, potrivit rapoartelor Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). Diferența dintre producție și consumul intern a fost reprezentată de consumul propriu tehnologic al centralelor și rețelelor și de exporturile de energie.

Cantitatea de energie care va fi exportată în Albania echivalează cu 5% din consumul României din 2013.

Anul trecut, România a exportat 2,47 TWh de energie electrică,  potrivit datelor oficiale de la ANRE.

„Am discutat cu delegația albaneză despre necesitatea creșterii nivelului schimburilor comerciale dintre cele două țări. Un punct important pe agenda discuțiilor a fost cooperarea în domeniul energetic, expertiza și experiența României în dezvoltarea de proiecte de infrastructură fiind apreciată de către delegația albaneză. În acest sens, există potențial pentru implicarea companiilor românești în dezvoltarea de proiecte pe piață albaneză, domeniile prioritare fiind: construcția de hidrocentrale și microhidrocentrale, retehnologizări, infrastructură rutieră, agricultură, industria textilă. În același timp, pentru România este o oportunitate valorificarea producției de energie excedentare, prin vânzarea către piața din Albania. Companiile producătoare de energie din România au șansa de a deveni active pe piață regională, valoricându-și producția de energie la prețuri competitive”, a declarat Constantin Niță.

În cadrul întâlnirii au mai fost discutate oportunitățile de cooperare economică dintre cele două țări, în domenii precum energie, industria textilă, agricultură, infrastructură rutieră; colaborarea pentru atragerea de investiții în cele două țări; atragerea de fonduri europene, acreditarea, standardizarea și certificarea produselor.

Foto: lettera43.it

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.