Românii căzuți în capcana salariilor mici

Românii căzuți în capcana salariilor mici

La şapte ani de la integrarea în Uniunea Europeană, angajaţii români sunt codaşii Europei în materie de salarii, iar, în prezent, un manager de top din România are un salariu de 19 ori mai mare decât un muncitor calificat, pe când această diferenţă în state precum Germania este de 1 la 5.

Datele firmei de consultanţă în manage­ment arată că un casier dintr-un hipermarket câştigă în România un salariu mediu brut de 375 de euro pe lună (circa 270 de euro net), în timp ce un angajat pe o poziţie similară, din Germania, are un salariu de 3.167 de euro brut pe lună (de aproape 8,5 ori mai mare), iar unul din Franţa câştigă 1.733 de euro brut pe lună (adică de 4,6 ori mai mult). Diferenţe notabile, dar mai mici, sunt faţă de Polonia (unde un angajat pe o poziţie similară câştigă cu 26% mai mult decât un român) sau de Ungaria, unde un casier câştigă cu 13% mai mult decât unul român. Aceste diferenţe se păs­trează şi la nivelul unor poziţii precum cele de muncitor, în fabrică din domeniul auto­motive sau şofer, deşi la nivel de top management, decala­jele salariale sunt mai mici.

Specialiştii spun, însă, că România nu va scăpa de capcana salariilor scăzute până când economia nu o va permite şi că, deocamdată, „norocul“ ţării este că în continuare costurile cu forţa de muncă sunt scăzute, acesta fiind un aspect luat în considerare de investitorii străini. Pe de altă parte, în majoritatea cazurilor, ţările cu un nivel salarial ridicat sunt economii foarte competitive în care forţa de muncă este foarte calificată, dar există şi o cerere ridicată pe piaţa forţei de muncă, mai spun specialiştii.
sursa:zf.ro

  1. Problema este reala, un articol mai complet, prezentind salariile din tarile Europei ar fi util.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.