ULTIMĂ ORĂ: Rusia AMENINȚĂ România cu „CONSECINȚE NEDORITE” în cazul scutului NATO de la Deveselu

ULTIMĂ ORĂ: Rusia AMENINȚĂ România cu „CONSECINȚE NEDORITE” în cazul scutului NATO de la Deveselu

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, a afirmat că instalarea elementelor antibalistice în România reprezintă o încălcare de către SUA a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) și a avertizat că în acest caz vor apărea „consecinţe nedorite”.

„Noile specificităţi ale situaţiei din Europa sunt legate de instalarea elementelor antibalistice la baza aeriană Deveselu din România. Pe termen lung, un proiect similar va fi implementat în Polonia. Lansatoarele vor fi similare cu cele de pe nave militare americane care pot lansa rachete de croazieră Tomahawk. Montarea unor astfel de lansatoare constituie o încălcare directă a Tratatului forţelor nucleare intermediare de către Statele Unite”, a declarat Serghei Riabkov, potrivit Realitatea TV.

„Alianţa Nord-Atlantică menţine acţiunile în sensul acumulării unui potenţial antirachetă în Europa (…). Noi am exprimat în mod repetat preocupări în legătură cu desfăşurarea unor elemente strategice în apropierea frontierelor Rusiei, situaţie care afectează direct interesele noastre de securitate”, a adăugat Riabkov, subliniind că sistemul american antirachetă, în principal segmentul european, reprezintă un factor „destabilizator”.

„Observăm că Washingtonul şi Bruxellesul sunt reticente să reconfigureze planurile antirachetă în pofida acordului nuclear cu Iranul. Noi vom continua să le transmitem europenilor că trebuie să fie conştienţi de inevitabilele consecinţe nedorite pe care le generează proiectul american”, a avertizat Riabkov.

Sursa: Realitatea TV

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.