Salariul minim brut S-A MAJORAT! Ce RISCĂ angajatorii care NU SE CONFORMEAZĂ

Salariul minim brut S-A MAJORAT! Ce RISCĂ angajatorii care NU SE CONFORMEAZĂ

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii, că începând cu data de 13 ianuarie 2021, prin Hotărârea Guvernului nr. 4/2021, a fost stabilit un nou cuantum pentru salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată. Angajatorii care nu se conformează riscă amenzi și chiar și pedeapsa cu închisoare.

Conform actului normativ, acesta se stabilește în bani, fără a include sporuri sau alte adaosuri, la suma de 2300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei / oră.

Și pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost modificat, acesta fiind stabilit la suma de 2350 lei lunar, pentru un program de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, reprezentând 13,878 lei / oră, fără a include sporuri și alte adaosuri.

„Atragem atenția angajatorilor, că începând cu data intrării în vigoare a acestui act normativ, toate drepturile și obligațiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2300 lei al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară atrage răspunderea contravențională, fapta fiind sancționată cu amendă de la 300 lei la 2000 lei. De asemenea, fapta persoanei care, în mod repetat, stabileşte pentru salariaţii încadraţi în baza contractului individual de muncă salarii sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală”, atenționează ITM Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.