SALVAMONTIȘTII care i-au GĂSIT pe cei trei motocicliști RĂTĂCIȚI într-o pădure trag un SEMNAL de ALARMĂ

SALVAMONTIȘTII care i-au GĂSIT pe cei trei motocicliști RĂTĂCIȚI într-o pădure trag un SEMNAL de ALARMĂ

Salvatorii montani care i-au găsit pe cei trei motocicliști rătăciți într-o pădure avertizează turiștii să nu planifice drumeții pe traseele turistice închise din județ, riscul de accidentare sau rătăcire fiind crescut.

Trei motocicliști rătăciți duminică într-o pădure din județul Arad au fost găsiți de un echipaj de la Salvamont Arad după o intervenție destul de dificilă.

Printr-un apel la 112 a fost anunțat faptul că trei bărbați s-au rătăcit într-o pădure, sunt deshidratați, nu mai știu ieși, sunt blocați cu motocicletele într-o vale. Cea care a efectuat apelul a fost soția unuai dintre cei trei.

În căutarea celor trei au pornit pompieri, polițiști, un pădurar și un echipaj de la Salvamont Arad. Motocicliștii au fost găsiți de salvamontiști.

„În cursul zilei de duminică, în jurul orei 20,15, Salvamont Arad primește de la Dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad informația că trei motociliști localizați între Șoimoș și Căsoaia, în Munții Zărad, sunt epuizați, deshidratați și solicită ajutor. După solicitarea coordonatelor GPS, prin suprapunerea lor peste hărți topografice și fotografii aeriene, cei trei au fost localizați între creasta Șoimoșului și Valea Milovei, într-o zonă greu accesibilă în apropierea unui afluent al văii Milova. O echipă formată din cinci salvatori montani a pornit de urgență în căutarea acestora. Salvamontiști au urcat pe Valea Jernoviței cu o Dacia Duster, unde, dupa câțiva km, din cauza drumului impracticabil căutarea a fost continuată pe jos, cei trei motocilisti fiind găsiți în jurul orei 22.30. După ce au fost hidratați și alimentați aceștia au fost însoțiți până în valea Jernovița unde, în jurul orei 1, au fost predați unui echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, care i-a transportat pe cei trei până în localitatea Șiria unde aveau lăsate automobilele”, afirmă reprezentanții Salvamanot Arad.

Căutarea și evacuarea celor trei a fost îngreunată din cauza faptului că zona a fost grav afectată de urmările furtunii din septembrie 2017, când sute de arbori au fost doborâți de vânt pe creasta Șoimoșului, unde în urma evaluărilor realizate în teren, atât în 2017 cât și în 2018, Salvamont Arad a anunțat închiderea accesului turiștilor pe sectorul cuprins între Vf. Diedovița și Vf. Livorscu (Creasta Principală) de pe traseul turistic Șoimoș – Cetatea Șoimoș – Creasta Șoimoșului – Creasta Principală – Căsoaia (marcaj bandă albastră).

Salvamont Arad recomandă turiștilor în continuare să nu planifice drumeții pe traseele turistice închise din județ, riscul de accidentare sau rătăcire fiind crescut. De asemenea, este recomandată prudență și o planificare atentă a drumețiilor pe toate traseele turistice din județ deoarece există posibilitatea de a întâlni arbori căzuți, ceea ce duce la prelungirea timpului normal de parcurgere a traseelor.

Echipele salvamont, singurele structuri abilitate legal, pregătite şi dotate să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112, iar absolut orice informaţii despre zona montană se pot obţine prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0725826668) sau de pe aplicaţia Salvamont pentru telefoanele mobile.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.