Mai multe articole din rubrica "" ↑

Sancţionaţi pentru nereguli! 17 angajatori daţi pe mâna poliţiei de către ITM

Sancţionaţi pentru nereguli! 17 angajatori daţi pe mâna poliţiei de către ITM

Inspectorii de muncă pe linia relaţiilor de muncă au aplicat 797 sancţiuni contravenţionale (în care sunt incluse şi cele aplicate persoanelor fizice identificate la muncă care nu aveau întocmite forme legale de angajare) în valoare de 558.900 lei pentru încălcarea prevederilor legale cuprinse în Legea 53/2003, Codul Muncii, pe parcursul celor 9 luni ale anului 2015, relatează Ecaterina Isac, inspector şef ITM Arad.

Neregulile cele mai frecvent depistate de către inspectorii de muncă sunt: primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă; încălcarea de către angajator a prevederilor legale privind zilele de sărbătoare legală; nerespectarea dispoziţiilor legale privind munca suplimentară; încălcarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal; nerespectarea dispoziţiilor legale privind munca de noapte; stipularea în contractul individual de muncă a unor clauze contrare dispoziţiilor legale; încălcarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară; nerespectarea prevederilor legale privind angajarea în baza unui certificat medical, precum şi a prevederilor privind evidenţierea orelor lucrate de fiecare salariat.

În perioada de referinţă, la 60 de angajatori s-au depistat 504 persoane fără contracte individuale de muncă, din care 164 femei şi un tânăr, iar dintre aceştia, 17 angajatori au primit la muncă mai mult de 5 persoane, fără a le încheia contract individual de muncă.

Ţinând cont că primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, potrivit art. 264 alin. 4 din Codul Muncii, constituie infracţiune, cele 17 cazuri se află în atenţia Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad – Serviciul de investigare a Fraudelor.

În toate cazurile depistate cu muncă nedeclarată, inspectorii de muncă urmăresc modul de îndeplinire a măsurilor dispuse în procesele verbale de control, respectiv încheierea contractelor individuale de muncă, înregistrarea şi transmiterea în Revisal, evidenţierea pe statele de plată a perioadei lucrate de fiecare persoană depistată fără forme legale de angajare astfel încât să se asigure eficienţa şi finalitatea actului de control.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.