Sărbătorile de iarnă la românii din Ungaria (GALERIE FOTO)

Sărbătorile de iarnă la românii din Ungaria (GALERIE FOTO)

Comunitatea istorică românească din Ungaria întâmpină sărbătoarea Nașterii Domnului, prețuind colindele și obiceiurile tradiționale românești. În această perioadă, au loc spectacole de colinde, serbări la școlile unde învață copiii românilor și manifestări religioase.

În data de 16 decembrie 2016, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a primit la sediul misiunii un grup de colindători, elevi ai Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, coordonați de prof.  Gheorghe Pătcaş (originar din Micherechi).

În aceeaşi zi, un grup de studenţi  ai Facultăţii de Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii din Oradea, sub coordonarea prof. univ. dr. Ioan Horga, decanul Facultaţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, a efectuat o vizită la Gyula, ocazie cu care a prezentat colinde româneşti la sediul misiunii diplomatice româneşti. Apoi, însoţiţi de şeful misiunii, consulul general Florin Vasiloni, au vizitat Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula şi Catedrala Ortodoxă „Sf. Nicolae”. Cu ocazia vizitei la liceu, delegaţia orădeană a făcut o donaţie de carte pentru biblioteca şcolii. Oaspeții au fost primiți de directorul instituţiei de învățământ, Maria Gurzău Csegledi, de directorii adjuncți Ildiko Pilan şi Andreea Cefan și alţi membri ai corpului didactic.

La Micherechi, pe scena Casei de Cultură Gheorghe Dulău, a avut loc sâmbătă, 17 decembrie 2016, cea de a VII-a ediție a Festivalului Colindelor. Festivalul a reunit pe scenă grupurile corale ale tuturor confesiunilor din Micherechi. La evenimentul din acest an au asistat Excelența Sa Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, Excelența Sa Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Margareta Tat, primarul Micherechiului, autorități locale și numeroși invitați. În partea a doua a Festivalului Colindelor de la Micherechi, pe scenă au urcat și grupul coral al Bisericii Baptiste din Sânnicolaul Mare (jud. Timiș), care a interpretat mai multe colinde și cântece. Toți participanții au fost invitați mai apoi să servească cozonac, oferit din partea Primăriei, potrivit datinii românești în astfel de împrejurări.

În data de 18 decembrie, la Gyula, în Catedrala Sf. Nicolae, a avut loc prima ediție a Festivalului Colindelor, în organizarea Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei. În fața românilor din Ungaria au concertat corul Pro Musica din Gyula, corul Bisericii Ortodoxe din Curtici (Arad) și corul din Medieșu Aurit (jud. Satu-Mare). Evenimentul a fost precedat de liturghia arhierească celebrată de PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În seara zilei de 18 decembrie, consulul general Florin Vasiloni a primit la reşedinţa sa pe PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a fost însoţit de alţi clerici din cadrul episcopiei şi de membrii corului „Pro Musica”. Corul „Pro Musica” este format în special din intelectuali români din Ungaria și a împlinit anul acesta 25 de ani de la înfiinţare. De la bun început, mentorul grupului este artistul plastic Ştefan Oroian (membru al prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria). Timp de 20 de ani, corul a fost dirijat de maestrul Gheorghe Fluieraş din Arad, în prezent fiind pregătit de dirijorul Adrian Bughi, originar din acelaşi oraş.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.