Mai multe articole din rubrica "" ↑

Şase ani ce colectare selectivă a deşeurilor în ARAD cu SC Polaris M Holding SRL

Şase ani ce colectare selectivă a deşeurilor în ARAD cu SC Polaris M Holding SRL

Se împlinesc, în 12 martie 2018, şase ani de când SC Polaris M Holding SRL a efectuat prima colectare integrală a deşeurilor colectate selectiv în municipiul Arad.

Istoricul colectării pe fracţii a gunoiului începe în Arad în 2004 când, compania de salubrizare demara  un proiect pilot în două cartiere ale municipiului Arad – Pârneava şi Aradul Nou. Se distribuiau gratuit la acea vreme două categorii de saci pentru deşeurile reciclabile. Proiectul a durat până în anul 2005 când din cauza furtului deşeurilor s-a renunţat la el. Ulterior SC Polaris M Holding SRL a început, în parteneriat cu Primăria Arad şi ECOROM AMBALAJE, popularea punctelor de colectare a deşeurilor menajere cu containere din plastic pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Astfel, din 2009, platformele de deşeuri erau deja populate cu recipienţi de colectare de 1,1 metri cubi şi containere tip Iglo cu capacitate de 2,5 metri cubi, în municipiul Arad colectându-se deja în zona blocurilor pe trei fracţii: Deşeuri menajere, Hârtie şi carton, precum şi metale, doze de aluminiu. S-a încercat şi colectarea ambalajelor din sticlă în containere cu capac verde şi iglouri verzi în cartierele Micălaca zona 300 şi în carierul Aurel Vlaicu, însă aceste containere deşi inscripţionate corespunzător au fost folosite de locatari pentru deşeuri menajere drept pentru care s-a renunţat la colectarea ambalajelor din sticlă.

În luna martie 2012 în urma unei campanii susţinute şi pe cheltuiala companiei se distribuiau în Arad 82.000 de saci  galbeni pentru colectarea selectivă în zona de case. Ziua de 12 martie 2012 poate fi marcată ca prima zi în care municipiul Arad deşeurile au început să fie colectate selectiv pe întreaga zonă a oraşului Arad, atât în zona de case cât şi în zona de blocuri. Astfel, municipiul Arad era printre primele din ţară care implementa asta prin operatorul de salubrizare SC Polaris M Holding SRL, care colecta direct de la sursă deşeurile pe minim două fracţii iar în urma sortării din Staţia de sortare a societăţii rezultau cinci fracţii de deşeuri.

Ce a însemnat colectarea selectivă a deşeurilor implementată de Polaris pentru Arad şi arădeni în cei 6 ani de colectare selectivă: O medie de 82.000 de saci galbeni distribuiţi lunar populaţiei în mod gratuit, ceea ce ar însemna în cele 72 luni de existenţă  peste 5.900.000 de saci galbeni distribuiţi gratuit! O cantitate medie lunară de deşeuri colectate direct la sursă de aproximativ 200 de tone. Înfiinţarea unui număr de 20 de locuri de muncă, prin crearea unui departament special care se ocupă de colectarea deşeurilor reciclabile şi colectate selectiv de la populaţie, agenţi econmici şi instituţii publice de pe raza municipiului Arad. De asemenea, a însemnat educarea pupulaţiei în spiritul responsabilităţii şi grijei faţă de un mediu ambiental curat şi, nu în ultimul rând, punerea în acord cu legislaţia incidentă naţională şi europeană în ceea ce priveşte managementul deşeurilor, Aradul – aşa cum aminteam la început – fiind printre primele oraşe care a avut implementată, prin SC Polaris M Holding SRL, colectarea la sursă a deşeurilor şi sortarea ulterioară într-o staţie de sortare care a fost inaugurată în anul 2007, fiind a doua de acest fel din România.

Tuturor celor care au înţeles rolul colectării selective a deşeurilor înseamnă în primul rând respect pentru natură, mediu, sine şi cel de lângă noi, SC Polaris M Holding SRL le mulţumeşte pe această cale, alături de îndemnul: „ÎMPREUNĂ PENTRU UN ORAŞ CURAT!”.

Ciprian Tripa,
manager SC Polaris M Holding SRL Arad

Loading...
  1. Ca sa vezi! Si eu credeam ca Retim, care va sa vie in Arad. Iata ca Polaris a fost cel care a colectat selectiv gunoiul si a facut-o bine.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.