SCANDAL în Suedia/ Cerșetori din România, FOLOSIȚI CA EXPONATE într-o galerie de artă

SCANDAL în Suedia/ Cerșetori din România, FOLOSIȚI CA EXPONATE într-o galerie de artă

Doi cerşetori rromi din România au fost selectați pentru a lua parte la o controversată expoziţie de artă. Cei doi, Luca și Marcella, sunt plătiţi pentru a sta în tăcere, cu un pahar de carton în mână, într-o galerie de artă din Malmo.

Malmo Konsthall, una din cele mai mari expoziţii de artă din oraşul suedez, „găzduiește” cuplul de rromi români, selectat de organizatorii proiectului direct de pe străzile oraşului. Expoziţia îşi propune să îi încurajeze pe suedezi să reflecteze la inegalitatea din societate în creştere în ţara lor.

Proiectul a stârnit însă un scandal, pentru că sunt şi persoane deranjate de ceea ce numeşte „obiectificarea” sărăciei.

Ioana Cojocariu, artist activ în grupul Solidaritate cu imigranţii din UE, s-a declarat indignată de „erorile” artiştilor expozanţi: „Am avut aşteptări foarte mari, însă când am intrat în încăpere m-am simţit ca la o expoziţie etnică, în care corpurile negre au fost înlocuite de corpurile sărace…”, a spus femeia.

Organizatorii susțin că rromii au fost trataţi corect, cu ajutorul unor translatori, şi că cei care critică expoziţia nu au vizitat-o.

Cei doi rromi s-au mutat în Suedia după ce le-a ars casa din România şi serviciile sociale le-au luat copiii, pentru că nu aveau unde să îi ţină. Rromii vor să folosească banii obţinuţi la expoziţie pentru a-şi construi o casă nouă în România – le ajung banii de cărămizi pentru două camere.

În ceea ce priveşte controversa stârnită de prezenţa lor la expoziţie, cei doi nu se sinchisesc: „Suntem deja obişnuiţi să se uite lumea la noi. E mai bine să fim aici înăuntru decât afară pe străzi. Aici e cald şi uscat”.

Cuplul de rromi nu acceptă bani în spațiul expozițional. Potrivit galeriei, ei sunt plătiți exact ca oricine altcineva munceşte la un proiect – la final, cei doi vor primi 606 euro.

Cuplul aşteaptă un copil şi speră ca acesta să se nască în România.

Expoziţia de la Malmo Konsthall mai este deschisă până la 5 februarie.

Foto: sverigesradio.se

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.