SCANDALOS/ Conducerea Agenţiei Fondului de Mediu, ABUZ GROSOLAN în raport cu Primăria Zăbrani

SCANDALOS/ Conducerea Agenţiei Fondului de Mediu, ABUZ GROSOLAN în raport cu Primăria Zăbrani

Marian Toader, primarul comunei Zăbrani, solicită demisia preşedintelui Agenţiei Fondului de Mediu (AFM), Adrian Gearâp, şi a tuturor celor din Comitetul Director al acestei instituţii. Motivul este abuzul pe care această instituţie l-a exercitat faţă de Primăria Zăbrani, prin rezilierea unui contract unde finanţarea guvernamentală era de 400.000 de lei.

„Este inadmisibil ce s-a întâmplat. În iunie 2011, am accesat un proiect de finanţare pentru înfiinţarea unui parc în satul Neudorf, în valoare de 455.319 de lei, din care contribuţia Agenţiei era de 400.000 de lei iar a comunei Zăbrani de 55.319 de lei. Totul s-a derulat conform procedurilor, parcul este gata, dar ne-am trezit cu o adresă prin care suntem anunţaţi de rezilierea contractului. Este un abuz clar, o iresponsabilitate, motiv pentru care solicit demisia preşedintelui AFM, Adrian Gearâp, cât şi a tuturor membrilor Comitetului Director, cei care au luat o astfel de decizie”, a afirmat Marian Toader.

Până în momentul finalizării investiţiei, lucrurile au decurs normal între Primăria Zăbrani şi Agenţia Fondului de Mediu. După aprobarea proiectului, AFM a fost de acord inclusiv cu modificarea poziţiei parcului, din incinta Parcului Dendrologic (unde Direcţia Silvică a înfiinţat o pepinieră de stejari) în apropierea Şcolii cu clasele I-IV Zăbrani, schimbare solicitată în 9 mai 2012 (adresa nr. 1857/9.05.2012) şi aprobată de minister în 18 iulie 2012 (Adresa nr. 195213/18.07.2012).

Lucrarea a fost finalizată în toamna anului 2012 iar în 11 septembrie reprezentanţii Agenţiei Fondului de Mediu s-au deplasat la Zăbrani pentru întocmirea recepţiei lucrării. „S-a efectuat conformitatea cu originalul documentelor prezentate, procesul verbal de recepţie fiind parte integrantă din Nota de control a reprezentanţilor AFM. Cantităţile de lucrări au fost confirmate de dirigintele de şantier. Prin nota de control, nr. 3489/11.09.2012, au recepţionat practic lucrarea, urmând să se facă şi decontarea. Noi am solicitat plata contribuţiei guvernamentale într-o singură tranşă, nu pe etape, în funcţie de stadiul lucrărilor. Cum lucrările au fost finalizate integral, cererea noastră a fost îndreptăţită”, a mai arătat Marian Toader.

Următorul pas a fost efectuarea unei plăţi parţiale (efectuată în 12.12.2012), de doar 11,11% din contribuţia guvernamentală, adică 46.893,33 lei, din cauza lipsei de fonduri, motivaţie transmisă prin Adresa nr. 83310/29.03.2012. Implicit prin această plată parţială, AFM recunoaşte eligibilitatea proiectului, din toate punctele de vedere, tehnic, juridic şi financiar.

„De atunci, plăţile au fost sistate, n-am fost cuprinşi la finanţare nici în 2013, nici în 2014, dar surpriza cea mai mare a fost când reprezentanţii Agenţiei Fondului de Mediu ne-au anunţat, printr-o adresă datată 23.06.2014 (cu nr. 157667), că ne reziliază contractul. Un abuz incalificabil şi lipsit de orice motivaţie juridică iar modul comunicării a fost unul ciudat: prin fax, fără confirmare de primire, în jurul orei 17.00, când activitatea Primăriei Zăbrani a încetat”, a mai afirmat Marian Toader.

Motivaţia din documentul prin care AFM anunţă rezilierea contractului este următoarea: „Având în vedere faptul că Primăria Zăbrani nu a răspuns numeroaselor solicitări ale AFM cu privire la rectificarea neconcordanţelor aferente proiectului (…) contractul a fost reziliat, cu recuperarea sumelor decontate”. Astfel, un contract legal, recunoscut drept valabil în 2012, este desfăcut unilateral, abuziv, fără suport real iar exprimarea «Primăria Zăbrani nu a răspuns numeroaselor solicitări ale AFM cu privire la neconcordanţelor aferente proiectului» este contrazisă de adresa Primăriei Zăbrani din 8.05.2014 (transmisă cu confirmare de primire), care a cuprins toate datele legate de proiect.

De fapt, chichiţa de care se leagă reprezentanţii AFM este o eroare de redactare: suprafaţa parcului a fost trecută eronat ca fiind de 20.700 mp, suprafaţa reală fiind de 20.070 mp, fapt corectat de Primăria Zăbrani, care a şi rectificat în acte diferenţa semnalată în plus, inclusiv renunţarea la suma aferentă acestei diferenţe.

Prin aceste metode, de reziliere unilaterală şi abuzivă a unui contract perfect valabil, se creează un precedent periculos, care atentează nu doar la bugetele primăriilor, ci atacă direct mediul economic.

„Solicităm public demisia preşedintelui AFM, Adrian Gearâp, a Comitetului Director al acestei instituţii, dar nu ne vom limita doar la atât. De asemenea, vom acţiona în instanţă Agenţia Fondului de Mediu pentru recuperarea prejudiciului produs. Primăria Zăbrani nu are resursele financiare necesare pentru a acoperi diferenţa de sumă care trebuie să vină de la Guvern. Noi am respectat toate clauzele contractuale, nu am cerut alte plăţi decât cele pentru lucrările stipulate în anexa la contract, iar prin Nota de Control a Procesului Verbal de Recepţie din 11.09.2012, AFM confirmă respectarea în totalitate a contractului de către Primăria Zăbrani. În schimb, AFM nu respectă acest contract şi îl reziliază fără nici o justificare juridică”, a concluzionat primarul Marian Toader.

  1. felicitari pt atitudinea dlui primar. un astfel de comportament din partea statului e revoltator!!!!!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.