Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad îl acuză pe managerul Filarmonicii Alin Văcean că face „afirmații ofensatoare și nocive la adresa cadrului cultural arădean”, că dorește dizolvarea Corului Academic al Filarmonicii, în loc să se preocupe de dezvoltarea şi promovarea acestei formaţii și că prin tot ceea ce întreprinde îndepărtează orice tânăr care ar vrea să studieze muzica de la acest demers.
Acuzele membrilor Sindicatului vin după ce managerul Filarmonicii Arad a acordat un interviu, în data de 05 aprilie postului local de televiziune „TV Arad”. În cadrul emisiunii „Pulsul zilei”, făcând referire la sindicat, Văcean a menţionat că „nu putem ieşi de sub gândirea sindicalistă, comunistă”.
„Atragem atenţia pe această cale că sindicatele au luat fiinţă pentru prima dată în cadrul societăţilor industrializate, fiind o caracteristică a capitalismului. Între gândirea sindicalistă şi cea comunistă nu poate sta semnul de egalitate. În toate ţările europene există sindicate şi chiar organizaţii mondiale la care sindicatul nostru este afiliat. Aceste organizaţii: F.I.M ( Federaţia Internaţională a Muzicienilor ) şi F.I.A.( Federaţia Internaţională a Actorilor ) au şi trimis sesizări la autorităţile centrale şi locale pentru a sesiza situaţia din Filarmonica Arad. Oriunde sunt constituite, sindicatele apără drepturile individuale şi colective ale angajaţilor şi supraveghează aplicarea legislaţiei muncii”, se arată într-un comunicat de presă remis de Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad.
În cadrul interviului s-a vorbit, totodată, despre inutilitatea formaţiei corale. „Corul Academic al Filarmonicii este deţinătorul unui palmares greu de egalat de către alte formaţii similare, având una din cele mai bogate activităţi din ţară. Cu toate acestea observăm cu surprindere că cel care propune dizolvarea lui este tocmai cel care ar trebui să se preocupe de dezvoltarea şi promovarea acestei formaţii. Este de neconceput ca o persoană menţinută în fruntea instituţiei, să militeze pentru decimarea acesteia sau chiar desfiinţarea. Este puţin probabil că un tânăr să mai studieze muzică, ştiind că toată viaţa nu va avea o carieră profesională previzibilă. Un ansamblu se formează că orice echipă, în timp. Oameni care apar şi dispar de la o zi la alta, nu vor contribui prea mult la calitatea artistică atât de mult invocată, ci dimpotrivă. S-ar ajunge în timp ca muzica să fie făcută de artişti ocazionali în situaţii ocazionale, ceea ce doar calitate nu se poate numi”, precizează membrii Sindicatului.
„Arădenii, prin sacrificiul lor, au creat şi susţinut filarmonica, în dorinţa de a beneficia de servicii culturale de calitate şi stabile şi nu de însăilări de ocazie. Ceea ce s-a construit în peste un secol, se doreşte a fi demolat în baza unor argumente nereale şi rău intenţionate. În ceea ce priveşte “zona de confort “ menţionată în interviu, am solicitat soluţia instanţei, care a dat câştig de cauză sindicatului, atât referitor la studiul individual, cât şi privitor la programul de lucru. Acest program în loc să se îndrepte înspre calitate şi profesionalism se îndreaptă mai degrabă înspre lipsa de calitate. Concerte fără numărul normal de repetiţii, care sunt pregătite de la o zi la alta, cu colaboratori care vin direct la repetiţia generală etc. sunt lucruri care sunt dăunătoare actului artistic”, se mai arată în comunicat.
Totodată, membrii Sindicatului Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad susțin că în cadrul interviului a fost invocată doar necesitatea unui număr mai mare de concerte, „fără să avem condiţiile altor instituţii nu din Europa, ci nici măcar din România. Am putea lua de exemplu filarmonica din Timişoara, care are doar în componenţa orchestrei peste 80 de persoana. La Arad orchestra împreună cu corul sunt mai puţin de 70. La ora actuală se poate spune că Filarmonica din Arad este cea mai mică din ţară. Singurul lucru la care depăşim celelalte instituţii sunt procesele generate de abuzurile conducerii”, spun în încheiere reprezentanții Sindicatului.
Lasă un comentariu