Schimb de replici între preşedintele Obama şi cancelarul Merkel pe tema made in SUA şi made in Germany

Schimb de replici între preşedintele Obama şi cancelarul Merkel pe tema made in SUA şi made in Germany

A doua zi a vizitei presedintelui american Barack Obama in Germania sta sub semnul unui dublu lobby: pentru politica mondiala a SUA si pentru industria americana. Duminica dupa-amiaza a fost inaugurat Targul de la Hanovra care se desfasoara sub motto-ul „Integrated Industry-Discover Solutions”, SUA fiind tara partenera, pentru prima data in istoria Hannover Messe. Luni dimineata in timpul vizitei la Targ, un scurt duel verbal a avut loc intre Obama si Angela Merkel: „Buy made in America” a indemnat presedintele american. „Buy German ist auch schön”, a replicat zambind, cancelarul german.

Spunand ca a cumpara produse germane „e de asemenea frumos”, in replica la indemnul lui Obama de a cumpara produse americane, Merkel a facut aluzie la dificultatile de export in SUA reclamate de producatorii germani si intaietatea care se acorda firmelor autohtone la licitatiile de pe teritoriul american.

Din informatiile agentiei de presa dpa, citate in presa germana, in turul oficial din expozitie nu este inclus si standul Volkswagen.

In problema gestionarii crizei refugiatilor, Obama a spus ca Angela Merkel este „pe partea corecta a istoriei”. „E de admirat pentru tenacitatea sa”, a adaugat el, spunand si ca „este cea mai importanta relatie si cea mai importanta prietenie pe care am avut-o in timpul mandatului” sau.

Obama a aterizat duminica dupa-amiaza la Hanovra, venind de la Londra. El a fost primit cu onoruri militare la castelul Herrenhausen si intampinat de Angela Merkel. Discutia dintre presedintele american si cancelarul german a durat doua ore. Un punct prioritar al discutiilor a fost acordul de liber-schimb TTIP, dintre UE si SUA.

Chiar daca este exclus ca Tratatul sa intre in vigoare in acest an, la finalul mandatului sau de presedinte Obama ar vrea sa bifeze macar consonanta in ce priveste continutul acordului, care apoi sa poata fi prezentat Parlamentelor. Merkel considera TTIP „de ajutor” pentru o crestere mai buna a economiei europene si se pronunta pentru o finalizare rapida.

Insa rezistenta la TTIP este, in Germania, mare. La sfarsitul saptamanii, la Hanovra au avut loc puternice proteste de strada, inaintea venirii presedintelui Obama. Cei cca 35.000 de participanti au protestat impotriva tratatului de liber schimb cu americanii, invocand scaderea standardelor la produse si criticand lipsa de transparenta a negocierilor.

Marti dupa-amiaza va avea loc nu doar o intalnire bilaterala, americano-germana, ci un „mini-summit”, in format G5. La acesta pe langa Barack Obama si Angela Merkel, iau parte premeierul UK David Cameron, presedintele Frantei François Hollande si premierul italian Matteo Renzi. La final, presedintele Obama va tine un discurs, considerat punctul forte al vizitei sale in Germania. Ulterior, el va pleca inapoi in patrie.

Vizita din 24-25 aprilie, a presedintelui Obama, este a cincea si probabil ultima, pe care o face in Germania, in calitate de sef de stat. Anul acesta in SUA au loc alegeri prezidentiale, iar Obama isi va incheia mandatul de presedinte al SUA in ianuarie 2017.

Articolul a apărut şi în HotNews

Foto: bbc.com/ Getty Images

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.