Într-un moment istoric atât de complex și dificil, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Arad, prin intermediul proiectului educațional „Școala arădeană – prietena refugiaților”.
Este proiect pentru educație civică și interculturală, combaterea discriminării, excluziunii în școală, integrarea elevilor refugiați în școală și comunitate, avizat de către ISJ Arad) sprijină unitățile de învățământ din municipiul și județul Arad, considerate gazde pentru copiii refugiați, oferindu-le resurse valoroase pentru asigurarea unei educații incluzive, prin oferirea de sprijin psihosocial elevilor refugiați și familiilor lor, în vederea stimulării participării active a acestora la viața școlară și socială.
Astfel, șase unități de învățământ (Școala Gimnazială „Sabin Manuilă” Sâmbăteni, Școala Gimnazială „Avram Iancu” Arad, Școala Gimnazială „ Aurel Vlaicu” Arad, Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad, Școala Gimnazială „ Aron Cotruș” Arad și Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn” Arad) și-au arătat deschiderea spre implementarea activităților proiectului inițiat și coordonat de CJRAE Arad. „Umanismul și solidaritatea trebuie să primeze în orice moment; cu atât mai mult acum, în aceste momente grele pentru poporul ucrainean, pentru copiii dezrădăcinați de părințiilor, de țara lor. Acești micuți nevinovați, refugiați la Arad din motive independente de voința lor, merită să fie ținuți departe de ororile războiului. Le doresc ca Aradul să le ofere cât mai mult din căldura căminului părintesc și, concomitent, acces la educație și un sprijin psihologic și social pentru a putea trece peste aceste traume pricinuite de război. Și, pentru că ne aflăm în Săptămâna Mare, împreună le putem oferi un Paște Fericit și liniștit!”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
„Pentru elevii refugiați, confuzi emoțional, școala reprezintă un loc privilegiat care le oferă siguranță și în care învață despre alte culturi, fiind un mediu în care se poate construi o comunitate, un spațiu de apartenență, în care să se găsească soluții, să răspundă la întrebări, să susțină dezvoltarea aptitudinilor și formarea competențelor elevului refugiat, puse deja la încercare de conviețuirea «forțată» în locația gazdă”, subliniază prof. dr. Ovidiu Florin Toderici, directorul CJRAE Arad.
Directorul prof. Petru Stana şi directorul adjunct prof. Simona Muscă, din cadrul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu ” din Arad, parteneră în cadrul acestui proiect, au făcut tot posibilul astfel încât copiii din Ucraina să fie primiţi cu căldură de o comunitate școlară prietenoasă, în care există loc pentru istoria și perspectiva fiecăruia, pentru dialog și cunoașterea reciprocă. Mai mult decât atât, elevii din clasa a III-a A, împreună cu noii lor prieteni din Ucraina, primiți cu bucurie în colectivul clasei, au realizat în cadrul activităților artistico-plastice „ Împreună de Paște” obiecte decorative pentru acasă, folosind tehnica șervețelului. Astfel, în așteptarea Iepurașului, ei au decupat și lipit modele pascale pe suporturi din carton, fiind îndrumaţi de prof. logoped Corina Don şi prof.înv. primar Antoneta Ghinea.
Lasă un comentariu