Se cere AUDIT la CET! Cheltuielile la întreţinere au crescut cu 40%

Se cere AUDIT la CET! Cheltuielile la întreţinere au crescut cu 40%

Cheltuielile la întreținere au crescut în luna ianuarie cu până la 40% față de lunile de început ale sezonului rece, se arată într-un comunicat de presă al USR Arad.

„Pentru cei legați la sistemul de încălzire centralizat, aceasta nu este o problemă nouă, costul încălzirii fiind unul dintre cele mai mari din întreaga țară. Spre deosebire de restul țărilor europene, unde nivelul apreciat ca fiind rezonabil pentru cheltuieli de întreținere este de 10% din venitul mediu, în Arad suma plătită este aproape dublă! Aceasta este o consecință directă a lipsei de angajament și de viziune a administrației, total neinteresată de căutarea și punerea în aplicare a unei soluții reale. Gaura neagră reprezentată în prezent de CET durează de mulți ani, acumulând anual pierderi de zeci de milioane de RON. Numai în cursul lunii octombrie 2016, municipalitatea a trebuit să achite suma de 35,6 milioane RON, după ce în prima parte a anului a plătit alte 19 milioane. Ca și cum nu ar fi îndeajuns, lipsa investițiilor în retehnologizarea CET-ului ar putea conduce la oprirea acestuia din considerente de neconformare la normele de mediu”, afirmă reprezentanţii USR Arad.

CET

Potrivit useriştilor, deși autoritățile au avansant diverse soluții de-a lungul anilor, acestea au fost doar formale, fără să conducă în mod real la reducerea prețului plătit de cetățeni. „USR consideră că primul pas pentru conturarea unui proiect fezabil este un audit independent al întregului sistem de furnizare a energiei termice. Acesta a fost propus deja de consilierul municipal independent Marin Lupaș, reprezentând un demers corect, pe care îl sprijinim. Auditul are rolul de a determina valoarea reală a costurilor și să identifice nivelul minim la care acestea pot fi configurate. Doar pornind de la asemenea valori putem face următorul pas, ca în urma unor consultări și analize să fie găsită soluția optimă, oricare ar fi ea. Atragem atenția că orice alt demers, care va amâna transparentizarea activității furnizorul public de servicii de termoficare, va fi sortit eșecului”, se mai arată în comunicatul USR Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.