Se DESCHID sau nu MALL-urile? Ce spun autoritățile

Se DESCHID sau nu MALL-urile? Ce spun autoritățile

Starea de alertă intră în vigoare de mâine, 15 mai, iar odată cu aceasta, o serie de măsuri de relaxare pentru români, dar și obligații.

Cele mai importante sunt obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise, în mijloacele de transport în comun și păstrarea distanței sociale de 1,5 m. Deși vom putea circula liber în cadrul localității, pentru a ieși din localitatea de domiciliu vom avea încă nevoie de declarație pe proprie răspundere.

În ceea ce privește bisericile, va fi permisă participarea doar la slujbele din curte, în aer liber. De asemenea, magazinele mici care au intrarea direct din stradă, se vor redeschide.

Una din cele mai dezbătute măsuri de relaxare este cea privind mall-urile. În proiectul privind starea de alertă adoptat miercuri de Parlament prevede, la Art. 9. – (1), faptul că „Pe durata stării de alertă se pot suspenda activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu acordul CNSSU. (2) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare”, asta însemnând că mall-urile mici s-ar putea deschide.

Raed Arafat a declarat la un post TV faptul că acest articol este interpretabil și că va fi analizat în cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), care poate să îl respingă.

„La asta trebuie să se uite colegii epidemiologi. E bine să le deschidem de acum, sau e bine din 1 iunie, sau din 15 iunie. Asta trebuie analizat”, spune Arafat.

În prezent, în mall-uri sunt deschise doar magazinele alimentare, spălătoriile, opticile și farmaciile.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.