Se deschide stagiunea 2014 a Teatrului de Vară!

Se deschide stagiunea 2014 a Teatrului de Vară!

Consiliul Judeţean Arad (CJA) şi Centrul Cultural Judeţean Arad (CCJA) deschid stagiunea estivală 2014 a Teatrului de Vară sub semnul Ethosului Românesc. Începând din vara acestui an scena culturală arădeană se îmbogăţeşte, identitatea spirituală a judeţului Arad primind un nou accent cu semnificaţii profunde prin denumirea Teatrului de Vară Ethos.
|
„Am ales să personalizăm acest spaţiu destinat culturii în general şi artelor spectacolului în particular printr-un termen ce întruneşte atât tradiţiile cât şi aspiraţiile comunităţii arădene spre nou, spre inovaţie şi progres. Respectul faţă de valorile autentice, atât cele existente în bogăţia istoriei şi a tradiţiilor noastre străvechi cât şi cele acumulate mai recent în imensul potenţial spiritual pe care neamul românesc îl deţine astăzi, ne motivează să oferim  în continuare publicului de la Teatrul de Vară ceea ce merită: un reper cultural ridicat la nivelul sistemului de valori europene şi în acelaşi timp o imagine a specificului cultural local”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad

„Considerăm că prin activităţile cultural-artistice şi spectacolele programate în stagiunea estivală din acest an, Teatrul de Vară Ethos va prezenta publicului artişti autohtoni dar şi invitaţi, precum șş spectacole ce se bucură de recunoaştere şi apreciere în ţară şi în lume. Dialogul între artişti şi public, în întreaga sa varietate de forme de expresie, va conferi Teatrului de Vară Ethos şi în această vară o adevărată emulaţie de cultură vie, gustată de cele mai diverse categorii de public”, a precizat Ana Maria Dragoş, directoarea Centrului Cultural Judeţean Arad.

Programul stagiunii estivale 2014 la Teatrul de Vară Ethos
Pentru deschiderea stagiunii estivale din acest an a fost ales un spectacol simbol, intitulat „Suflet Românesc”. Miercuri, 25 iunie 2014, ora 21.00 Teatrul de Vară ETHOS îl va avea ca invitat pe îndrăgitul actor român, Dan Puric, care revine în lumina reflectoarelor, la Arad, dedicând „acest spectacol poporului român, frumuseţii lui interioare necorupte, care într-o zi îl va ajuta să se refacă. Iubind această frumuseţe va avea puterea ca odată plecat în lume să-i  tămăduiască şi pe alţii”.

Spectacolul „Suflet Românesc” ca o expresie a Ethosului Românesc, este o „metaforă care ridică omul românesc din mizeria acestei lumi, pentru a-i dezvălui o perspectivă mistică asupra istoriei, de natură să-l facă să renască, o probă de inegalabil talent şi o excepţională virtuozitate în exprimare artistică”, oferită de maestrul Dan Puric.

Stagiunea Teatrului de Vară Ethos se va desfăşura pe parcursul lunilor iulie şi august, în fiecare miercuri începând cu ora 20,30.
În data de 2 iulie, publicul Teatrului de Vară Ethos va avea ocazia să asiste la un spectacol de muzică şi poezie, intitulat „Lumină lină”. Prin lirica poetului Ioan Alexandru, spectacolul  uneşte două mari voci ale scenei româneşti: Victor Rebengiuc şi Grigore Leşe. Poemele vor aduce cânt străvechi iar muzica va cere poezie. Cele mai frumoase texte ale poetului Ioan Alexandru, alese de Victor Rebengiuc se vor împleti cu unele dintre cele mai tulburătoare hori ale lui Grigore Leșe, auzite şi nemaiauzite.

Tot în luna iulie Teatrul de Vară Ethos va prezenta în faţa publicului, miercuri, 9 iulie, începând cu ora 20,30,  „Sub zodia Mariei”, un spectacol „de reconvertire” la istorie şi identitate naţională care plânge pentru a certa şi ceartă pentru a trezi. Un spectacol de la care nu ieşi relaxat ci răvăşit, ca un răzor în care ai semănat ceva.

Debutând cu „Rugăciunea către Sfânta Maria” scrisă de Mihai Eminescu, poezie pe care Papa Ioan Paul al II-lea a rostit-o în Piaţa Sf. Petru din Roma înaintea venirii sale în România, spectacolul este o poveste a Mariilor noastre, ale românilor, o poveste care trebuie cunoscută: Maria de Mangop, prinţesa bizantină devenită „a noastră” plătind supremul preţ din însoţirea cu Domnitorul Ştefan cel Mare, Regina Maria care a ştiut să joace bine cartea României la Curţile Europei, Maria Tănase, care a ştiut să ducă în lume frumuseţea cântului popular românesc.

Actrita Maria Gheorghiu, protagonista principală a spectacolului, a simţit că a face cunoscute publicului românesc aceste poveşti îi intregeste destinul artistic. I s-au alăturat în realizarea acestor poveşti cu valoare emblematică actorii Eusebiu Ştefănescu, Adriana Trandafir şi Radu Graţianu, într-un concept şi după un scenariu semnate de Miron Manega, în regia lui Ioan Cărmăzan.

Spectacolul de la mijlocul lunii, programat pentru seara de miercuri, 16 iulie, la ora 20,30 este pus sub semnul dansului. „Pe aripile valsului vienez” publicul va fi purtat de patru solişti ai Baletului Operei de Stat din Viena, cunoscuţi pe întreg mapamondul din distribuţiile celebrelor Concerte de Anul Nou ale Filarmonicii din Viena. Maria Yakovleva este solistă a Baletului Operei de Stat din Viena, a studiat la Academia de Balet Vaganova din Rusia și a fost solistă a celebrului Teatru de Balet Maryinsky. Laura Nistor, născută în România, a studiat la Academia de Balet din Budapesta. Începând din anul 2008 face parte din Ansamblul Baletului Operei de Stat din Viena. Mihail Sosnovschi s-a născut în Republica Moldova, la Chișinău, a studiat la Conservatorul din Viena, a fost angajat al Operei din Paris, actualmente este solist în Ansamblul Baletului Operei de Stat din Viena. Alexandru Tcacenco născut tot la Chișinău în Republica Moldova a studiat la Viena şi este de asemenea solist al Operei de Stat din Viena.

Acompaniaţi de Ansamblul Johann Strauss Modern, cei patru artişti invitaţi vor oferi o seară de muzică şi dans vienez de neuitat, publicul având astfel unica ocazie de a-i admira într-un spectacol live pe scena Teatrului de Vară Ethos.

Spectacolul de musical „My Fair Lady” în varianta regizorală a lui Marcel Stănciucu,va fi găzduit la Arad, tot la Teatrul de Vară Ethos, în seara de miercuri, 23 iulie, începând cu ora 20,30.

Distribuţia: Evelin Marinaş (Teatrul de Operetă „Ion Dacian”) , Lazăr Andrei şi Vicenţiu Ţăranu (Opera Naţională Română – Bucureşti ). Aranjament muzical: Mădălina Florescu.

Miercuri, 30 iulie, Maia Morgenstern şi balerinul Valentin Roşca (prim-solist la Teatrul de Revistă Constantin Tănase) susţin un dublu-recital în cadrul piesei de teatru „Mic şi-al dracu”, piesă având la bază cartea „Mic şi al dracului. Antologia unui rege al umorului”, scrisă de Ion Pribeagu.

Versurile jucăuşe şi obraznice din poeziile lui Pribeagu atacă moravurile vremii, care sunt la fel de criticabile acum, precum erau şi în urmă cu 70 de ani, când au fost scrise. Iar Morgenstern le livrează cu multă pasiune şi elan. Atât actriţa cât şi balerinul uluiesc spectatorii cu performanţa lor actoricească şi coregrafică, într-un spectacol cu umor, adesea, pe muchie de cuţit, şi dovedesc faptul că se află la vârful măiestriei lor profesionale.

Invitaţi în luna august pe scena Teatrului de Vară Ethos vor fi artişti cu nume sonore ale scenei româneşti şi internaţionale precum Felicia Filip şi Gheorghe Zamfir, publicul va avea parte de o varietate întreagă de spectacole oferind în cea mai mare parte muzică pentru toate gusturile şi toate vârstele, de la Gospel la operetă, de la folclor la muzică clasică.

Celor mai tineri dintre spectatori Teatrul de Vară Ethos le dedică în lunile iulie si august toate serile de marţi, când vor fi programate spectacole şi activităţi pentru copii şi familiile lor.

Porţile Teatrului de Vară Ethos vor rămâne deschise până în data de 27 august. Accesul publicului este liber la toate spectacolele.

  1. VREM TIGARI FARA TIMBRU

    Raspunde
  2. FELICITARI !!!!!!!!!!
    Anul trecut,spectacolele au fost o incantare!
    Superba locatia,superb programul…ma repet:FELICITARI ORGANIZATORILOR!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.