Se întâmplă în România: Consiliul Superior al Magistraturii A BLOCAT ACCESUL PRESEI LA DOSARELE DE CORUPŢIE!

Se întâmplă în România: Consiliul Superior al Magistraturii A BLOCAT ACCESUL PRESEI LA DOSARELE DE CORUPŢIE!

Freedom House România protestează faţă de decizia plenului Consiliului Superior al Magistraturii de a bloca accesul presei la dosarele penale şi civile aflate pe rolul instanţelor sau înregistrate la parchete.

„Protestam faţă de decizia plenului Consiliului Superior al Magistraturii de a bloca accesul presei la dosarele penale şi civile aflate pe rolul instanţelor sau înregistrate la parchete.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a votat marţi, 6 mai, proiectul de modificare a Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media. Proiectul votat de CSM poate fi consultat aici http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/05_05_2014__67092_ro.doc

CSM a decis să modifice acest ghid pentru a-l corela cu prevederile Noului Cod Penal şi ale Noului Cod de Procedură Penală. Modificările aduse ghidului reglementează comunicarea informaţiilor din dosarele aflate pe rolul instanţelor şi a parchetelor.

În ultimii 8 ani şi în special din 2010 până în prezent jurnaliştii au avut acces direct la dosarele penale şi civile de pe rolul instanţelor. Comunicarea dintre parchete şi reprezentanţii mass-media s-a îmbunătăţit constant, în special după adoptarea „Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media”

Modificarea adusă astăzi acestui ghid înseamnă un pas înapoi în procesul de transparentizare al actului de justiţie.

În esenţă, CSM a votat ca în comunicarea cu presa în faza de urmărire penală, dar si după această fază, jurnaliştii sa aibă acces doar la extrase ale documentelor din dosarele penale.

Până acum, în baza unei simple solicitări, un jurnalist putea obţine de la diversele unităţi de parchete referatele cu propunerile de arestare preventivă ale unor suspecţi. Astfel că presa a putut să informeze corect opinia publică în cazurile mari de corupţie când procurori solicitau arestarea unui deputat, senator, ministru.

Acum, informarea cetăţenilor va fi mult îngreunată. Presa nu va mai primi copiile documentelor, precum rechzitoriile sau referatele cu propunerile de arestare preventivă sau de începere a urmăririi penale. Potrivit noului ghid, presa are acces numai la extrase ale acestor documente. În plus, din aceste extrase vor fi eliminate  „pasajele  referitoare la probe şi analiza acestora ”. Această prevedere din ghid va determina parchetele şi instanţele să transmită către mass-media simple comunicate de presă golite de conţinut şi informaţii concrete.

Precizăm că Expert Forum, FreedomHouse şi jurnaliştii specializaţi pe Justiţie au solicitat în cadrul a patru întâlniri cu reprezentanţii CSM eliminarea din ghid a prevederilor care limitează accesul la informaţii.

Au fost trimise către CSM propuneri concrete de modificare a ghidului care să garanteze şi respectarea drepturilor suspecţilor, dar şi un acces unitar al presei la informaţiile din dosarele penale şi civile.

De fiecare dată, reprezentanţii CSM s-au angajat că vor include aceste propuneri în varinta finală care va fi supusă votului plenului CSM. In final, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Atfel că procedura de consultare a societăţii civile a fost una formală, CSM neînsuşindu-şi niciuna din propunerile formulate de presă şi de ONG-uri”, au precizat reprezentanţii Freedom House într-un comunicat de presă.

VEZI AICI: Propunerile de amendamente ghid de cooperare justiţie neluate în considerare

 

  1. de asta merge tara asa cum merge……………. pacat!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.