Se mai pot gândi românii la vacanțe în acest an? Răpunsul așteptat de mulți

Se mai pot gândi românii la vacanțe în acest an? Răpunsul așteptat de mulți

Mulți români speră ca odată cu relaxarea măsurilor impuse de pandemia de coronavirus să poată reveni la o viață normală, incluzând aici și plecatul în vacanțe.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit despre acest lucru la Digi 24.

„Aș fi încă rezervat să spun cuiva să-și facă facă planuri de vacanță și să plece în concediu, pentru că nu pot să spun acest lucru până nu vedem evoluția coronavirusului, nu numai în România, ci și în alte zone”, a declarat Raed Arafat, citat de Digi 24.

În plus, vor exista state care nu vor accepta cetățeni străini decât decât dacă vor prezenta, la intrare, certificate medicale din care să reiasă că nu sunt purtători ai noului coronavirus. Deși, susține Arafat, mai importantă decât respectivul certificat ar fi testarea medicală a tuturor înainte să urce în avion și a-i infecta și pe alți pasageri. „Însemnătatea certificatului este oricum foarte redusă, pentru că poți fi negativ astăzi și după câteva zile să devii pozitiv. Acele «pașapoarte COVID-19» de care vorbea și OMS dau statusul persoanei la momentul testului și nu peste două, trei zile când ajunge în țara respectivă. Mai degrabă cred că trebuie să fie măsuri de control a temperaturii, a simptomelor la plecare, nu numai la intrare într-o țară. Ca să previi o persoană să urce în avion și să infecteze alte persoane. Asta cred ca este mai degrabă util, decât să ai un pașaport care zice că nu ai COVID”, a spus Arafat.

Desigur că este greu de prevăzut acum ce va fi până în iulie sau august, de exemplu, dar sfatul autorităților este să fim rezervați, să nu ne facem planuri care s-ar putea dovedi nerealiste.

De remarcat, că peste 23 la sută dintre respondenții la un sondaj realizat de touroperatorii din România au afirmat că vor pleca în vacanță în prima săptămână de după ridicarea restricțiilor iar 31% la un interval de timp ceva mai lung.

Foto: Arhiva (rol ilustrativ)

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.