Secretarul municipiului Arad a adus lămuriri cu privire la HAOSUL CREAT în cadrul ședinței Consiliului Local din cauza numărului de voturi

Secretarul municipiului Arad a adus lămuriri cu privire la HAOSUL CREAT în cadrul ședinței Consiliului Local din cauza numărului de voturi

Secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu a adus lămuriri, în debutul şedinţei extraordinare de marţi, 31 octombrie 2017,  în privinţa proiectelor de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local Municipal Arad din data de 29 septembrie considerate adoptate cu 15 voturi „pentru” în contul majorităţii calificate.

Primăria informează faptul că, după o consulatarea prealabilă cu specialişti din domeniu, secretarul municipiului a concluzionat:

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 215/2001, legea administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare,  consiliul local poate funcționa legal și cu jumătate plus unu din totalul numărului de consilieri prevăzut de lege. Dacă într-o astfel de ipoteză este neîndoielnic faptul că acel consiliu local poate adopta hotărâri valabile pentru orice tip de reglementare, majoritățile la care se face referire în art. 45 din legea invocată, și anume,  majoritatea absolută (majoritatea celor în funcție), precum și majoritatea calificată (2/3 din totalul celor în funcție) se vor raporta la numărul total al consilierilor în funcție. Dacă s-ar aplica alt raționament,  acel consiliu local nu ar putea adopta hotărâri privind  patrimoniul, bugetul local, impozitele și taxele locale,  proiectele de dezvoltare urbanistică etc. Or,  legiuitorul a creat norme aplicabile care au aptitudinea de a crea efecte juridice și nu de a paraliza activitatea administrației publice”, explică Lilioara Stepănescu.

„Acest mod de abordare este avut în vedere la nivelul întregii administrații publice locale, atât în județul Arad, cât și în România, situație verificată la nivelul  specialiștilor responsabili în domeniu. Raportarea matematică la numărul total al consilierilor în funcție vizează numărul total al consilierilor al căror mandat a fost validat și care au depus jurământul. Acest punct de vedere rămâne valabil independent de verificarea cauzelor care au condus la invalidarea unui  mandat”, a încheiat secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.