Secretele Bibliei: Un text ascuns sute de ani a fost DESCOPERIT într-un manuscris al Noului Testament

Secretele Bibliei: Un text ascuns sute de ani a fost DESCOPERIT într-un manuscris al Noului Testament

Oamenii de ştiinţă au descoperit într-un vechi manuscris al Noului Testament, denumit Codex-ul Zacynthius, un text ascuns. Aceste scrieri sunt extrem de importante deoarece pot dezvălui modul în care Evanghelia după Luca a fost transmisă în vederea răspândirii creştinismului. Textul secret iniţial a fost scris pe paginile Codexului în secolul al VI-lea sau al VII-lea, el fiind ulterior îndepărtat pentru a face loc scrierilor denumite Evangeliarium, o carte compusă din pasaje din cele patru Evanghelii.

În prezent, Codexul este găzduit de Biblioteca Universităţii Cambridge, iar cercetătorii încearcă să descifreze textul ascuns cu ajutorul unor tehnici avansate.

Viitorul Codexului Zacynthius a fost incert după ce Societatea British and Foreign Bible, care a deţinut volumul peste 200 de ani, a decis să îl vândă pentru strângerea de fonduri.

Dar Biblioteca Universităţii Cambridge, care a găzduit manuscrisul din anul 1984, a cumpărat cartea cu suma de 1,1 milioane de lire sterline.

„Descoperirea şi identificarea textului de dedesubt reprezintă o fascinantă poveste specifică unui detectiv. Prin asigurarea manuscrisului, sperăm că tehnicile de imagistica spectrală să permită oamenilor de ştiinţă să recupreze pe deplin textul ascuns”, a spus dr. Rowan Williams.

Rescrierea manuscriselor a fost o practică obişnuită într-o vreme când redactarea pe astfel de suprafeţe era preţioasă, iar numărul cărţilor redus.

Codexul Zacynthius are 176 de pagini de pergament şi a fost folosit pentru prima dată în secolul al VI-lea sau al VII-lea, când el a conţinut un text în greacă al Evangheliei după Luca.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.