Șefa Secției de Psihiatrie, TRIMISĂ ÎN JUDECATĂ

Șefa Secției de Psihiatrie, TRIMISĂ ÎN JUDECATĂ

Delia Podea, șefa Șecției de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a fost trimisă în judecată de Parchetul General, în stare de arest preventiv, în dosarul testărilor ilegale de medicamente, pe numele său reținându-se șapte capete de acuzare.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, medicul arădean va fi judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată (10 acte materiale); fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (8 acte materiale); fals intelectual în formă continuată (45 acte materiale); uz de fals (53 acte materiale); luare de mită în formă continuată (23 acte materiale); abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale); fals intelectual în formă continuată (7 acte materiale).

În același dosar, a fost deferită justiției și Claudia Haiduc (fostă pacientă), acuzată de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual în formă continuată.

Procurorii susțin că Delia Podea a efectuat studii clinice fără consimțământul informat al subiecților și a consemnat în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia. Pentru obținerea semnăturii pe declarația privind consimțământul participării la studiu, medicul arădean prezenta documentul pacienților sau aparținătorilor acestuia (în situația pacienților fără discernământ) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize, iar apoi contrafăcea sau dispunea unor medici rezidenți să contrafacă semnătura pacienţilor.

Podea a efectuat, astfel, studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente, cu riscul de a afecta negativ starea de sănătate a populației.

Totodată, folosindu-se de poziția sa profesională în relația cu medicii rezidenți ai Secției de Psihiatrie, cărora le era îndrumător, Delia Podea i-a determinat și i-a constrâns pe aceștia să săvârșească astfel de ilegalități.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.