Șefii centrelor DGASPC Arad vorbesc despre controalele derulate în ultima perioadă (GALERIE FOTO)

Șefii centrelor DGASPC Arad vorbesc despre controalele derulate în ultima perioadă (GALERIE FOTO)

„Atitudine ostilă, neconstructivă, răuvoitoare, tendențioasă și lipsită de empatie”, așa descrie șeful unuia dintre centrele DGASPC Arad controalele efectuate în ultima perioadă de echipe formate din angajați ai mai multor instituții.

Șefii centrelor rezidențiale destinate copiilor, persoanelor adulte cu dizabilități și copiilor cu dizabilități au transmis miercuri, 26 iulie, o scrisoare deschisă în care vorbesc despre modul în care au decurs controalele dispuse la nivel național.

De asemenea, aceștia ne-au transmis și poze cu aspecte din activitatea beneficiarilor aflați în respectivele centre (VEZI GALERIE FOTO).

Totodată, Sindicatul PROSIND din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Arad, reprezentativ la nivel de unitate, dezavuează și respinge modul în care au fost dispuse și efectuate controalele mai multor instituții ale statului în centrele rezidențiale destinate copiilor, persoanelor adulte cu dizabilități și copiilor cu dizabilități.

„Considerăm că aceste controale au vizat, mai degrabă, intimidarea angajaților care lucrează cu devotament și profesionalism în centrele din subordinea instituției, fapt ce a condus la crearea unui climat tensionat pe parcursul derulării controalelor și care a generat o stare de neliniște și supărare inclusiv în rândul beneficiarilor, aceștia fiind afectați emoțional. Sindicatul PROSIND își manifestă sprijinul și susținerea tuturor angajaților – membri ai sindicatului care își desfășoară activitatea în centrele și casele de tip familial din subordinea instituției.”, precizează reprezentanții Sindicatului PROSIND.

Mai jos puteți citi integral scrisoarea deschisă transmisă astăzi:

SCRISOARE DESCHISĂ

Valul controalelor instituțiilor statului în centrele publice rezidențiale din subordinea DGASPC Arad a trecut, dar a lăsat în urmă un val de dezamăgire în rândul angajaților centrelor în care sunt ocrotiți beneficiari, copii, persoane adulte cu dizabilități și copii cu dizabilități

               În calitatea noastră de responsabili ai unităților pe care le coordonăm, respingem vehement catalogarea că la Arad ,,nu ne-am făcut treaba și datoria”, așa cum greșit s-a înțeles la nivel guvernamental.

Întotdeauna, la Arad, întreg personalul, de la șef de centru până la îngrijitor, am făcut eforturi pentru a oferi beneficiarilor condiții care să fie în concordanță cu standardele de calitate din domeniul asistenței sociale, pe primul loc aflându-se omenia și responsabilitatea pentru viețile semenilor greu încercați de viață.

Ne întrebăm cui servește modalitatea „heirupistă” de a face control și verificări la foc automat. Practic, toate instituțiile statului s-au controlat pe ele însele, s-au călcat unii pe alții pe picioare, deși în toate centrele DGASPC Arad periodic sunt efectuate controale și verificări de specialitate. După cum se știe, în județul Arad, rezultatele și recomandările acestor controale nu au fost niciodată de natură să pună în pericol sănătatea, integritatea și bunăstarea beneficiarilor.

Să fii pus în situația de a pune în același timp la dispoziția organelor de control, nu mai puțin de 13-14 persoane de la 7 sau 8 instituții, a reprezentat pentru toți coordonatorii acestor centre un spectacol grotesc, care ne-a lăsat pe toți cu un gust amar.

„Credeți că doar pentru că am avut termometre în frigidere, în 23 de ani nu am avut un copil cu toxiinfecție alimentară, boli parazitare sau alte probleme grave, iar dacă ne luăm după ce spun sau cred unii condițiile oferite în centre sunt de „Evul Mediu?” declarație șef centru DGASPC Arad.

„Eu am asistat la control și am răspuns la întrebările legate de locație… a fost dureros să constat o atitudine ostilă, neconstructivă, răuvoitoare, tendențioasă și lipsită de empatie față de oameni care lucrează pentru copii cu dizabilități, în ture, cu toate provocările pe care le gestionăm…” declarație șef centru DGASPC Arad.

„Au intrat la copii ca să constate starea încăperii și nu starea copilului, faptul că este îngrijit, hrănit și este cineva lângă el să îl aline, să îl îngrijească, au lovit în toți, au denigrat domeniul greu în care lucrăm, într-un stare de generalizare mai mult decât păguboasă și nedreaptă…” declarație șef centru DGASPC Arad.

Modul prin care s-a înțeles să se deruleze această acțiune de control ne-a lezat demnitatea profesională, dar nu ne-a afectat doar pe noi; i-a bulversat și supărat inclusiv pe beneficiarii noștri. Au fost copii care ne-au întrebat în timpul controlului dacă asta înseamnă că li se va închide casa și ei vor rămâne pe drumuri, persoane adulte cu dizabilități vădit stresate de prezența celor aflați în control. Din cauza unora din declarațiile apărute în spațiul public beneficiarilor li s-a indus o stare inutilă și regretabilă de nesiguranță.

Ne-am dori cu toții ca sistemul de asistență socială să se bucure de susținere financiară adecvată, pentru a ridica în toate centrele serviciile la cele mai înalte standarde, așa cum se practică în țările dezvoltate de la care preluăm idei curajoase de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități din centrele publice, dar nu și modelul alocării de fonduri considerabile pentru acest proces. De-a lungul timpului, la nivel local, prin Consiliul Județean Arad, s-a avut în vedere acoperirea nevoilor sistemului prin finanțare de la bugetul județului, precum și prin asigurarea cofinanțărilor pentru toate proiectele care vizează dezvoltarea unor servicii de calitate pentru beneficiarii acestor servicii sociale.

De asemenea, DGASPC Arad a accesat fonduri nerambursabile în ciuda faptului că majoritatea liniilor de finanțare erau adresate județelor care încă nu au închis centrele de tip mamut, județul Arad fiind recunoscut pentru pionieratul în implementarea reformelor în domeniul asistenței sociale și contractarea serviciilor sociale.

De exemplu, în Olanda, unei familii i se alocă lunar mii de Euro pentru a ține persoana cu dizabilități în familie, acolo unde îi este de fapt cel mai bine, sumă din care aparținătorii îi pot oferi terapii și servicii de suport cu adevărat la standarde europene, astfel încât persoana cu dizabilități să beneficieze de tot ce este mai bun pentru recuperarea sa ori pentru a-și duce cu demnitate suferința.

             Prin această scrisoare deschisă vrem să reamintim opiniei publice că misiunea noastră a fost, este și rămâne bunăstarea beneficiarilor. Ne simțim discriminați din cauza faptului că la Arad, pe un fond de exces de zel, obiectivele urmărite de echipele de control au fost diferite de cele aplicate în alte județe ale țării, iar sancțiunile nu au fost acordate în mod unitar, măsurile dispuse nefiind corelate cu deficiențele constatate la fața locului, ajungând să fim evidențiați la nivel național în mod nedrept ca exemplu negativ, deși până în prezent DGASPC Arad a fost remarcată ca un exemplu de bune practici în oferirea serviciilor către beneficiari.

Serviciile sociale din subordinea DGASPC Arad (centrele și casele de tip familial) sunt licențiate și autorizate. Periodic sunt monitorizate și controlate de toate instituțiile abilitate și întotdeauna s-au respectat și implementat recomandările și măsurile dispuse.

În casele de tip familial dorim să oferim copiilor și tinerilor servicii care să îi învețe să se descurce în viața de zi cu zi, în momentul în care părăsesc sistemul.

Ne întrebăm: cine are acasă, la el în familie, circuite separate pentru rufe, cine are circuite pentru alimente? Cum îi învățăm pe acești tineri și copii să ducă o viață normală? Să își facă circuite pentru rufe, altele pentru alimente, să aibă 3-4 frigidere, în condițiile în care știm cu toții care este nivelul mediu de trai și cum pot lua un start sănătos în viață mai toți tinerii din ziua de astăzi, chiar și cei care se bucură de suportul propriilor familii?

Sperăm, totuși, că aceste controale vor evidenția măcar acum nevoia reală de actualizare și armonizare a legislației și standardelor de calitate aplicabile categoriilor noștri de beneficiari, care nu sunt consumatori ocazionali la restaurant, nici turiști cazați în unități hoteliere și prin urmare nu pot fi efectuate controale pe tematici și reglementări neadaptate persoanelor cu dizabilități sau copiilor și tinerilor dintr-un sistem de protecție.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.