„Semmelweis”, în premieră la Arad, la Cinematograful „Arta”

„Semmelweis”, în premieră la Arad, la Cinematograful „Arta”

Filmul „Semmelweis” (r. Lajos Koltai), care spune povestea celui care a fost cunoscut ca salvatorul mamelor, inventatorul asepsiei (sterilizarea instrumentelor), va avea premiera la Arad, la Cinematograful „Arta”.

Filmul „Semmelweis” (Ungaria, 2023) este o dramă romantică, cu acțiunea în secolul al XIX-lea, despre medical Ignác Semmelweis și va rula în 9 februarie 2024, de la ora 19.00.

Accesul la film va fi gratuit în limita locurilor disponibile.

Evenimentele de la Cinematograful Arta sunt organizate de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad.

Într-o producție spectaculoasă, regizorul Lajos Koltai comemorează excelența istoriei medicale, pe doctorul devenit salvatorul mamelor prin recunoașterea și acțiunile sale cu aproape jumătate de secol înainte de descoperirea agenților patogeni.

În 1847, o epidemie misterioasă face ravagii într-o maternitate din Viena, în timp ce medicul Ignác Semmelweis încearcă să învingă febra puerperală mergând împotriva tuturor teoriilor tradiționale.

Astăzi el este considerat o legendă: un om curajos și nestăpânit, plin atât de dorința de cunoaștere, cât și de dorința de dreptate.

La vârsta lui, însă, a fost văzut cu totul altfel.

Ceilalți medici maghiari cu care lucra la maternitatea din Viena l-au crezut nebun: nu îl interesau plăcerile orașului imperial, trăia doar pentru munca lui.

Medicii austrieci îl considerau insuportabil de violent: avea un singur scop în fața ochilor, sănătatea mamelor încredințată lui și de dragul cauzei sfinte a trecut toate obstacolele, a încălcat toate regulile.

Iar pentru șeful lui, șeful clinicii, el era conștiința vie, neplăcută: pentru că dacă teoria doctorului Semmelweis este adevărată și obstetricienii răspândesc boala de la care au murit atâtea femei în timpul nașterii, atunci toți sunt criminali…

Iar lângă el lucra o moașă, care vedea în el ceea ce nimeni altcineva nu făcea: un bărbat cu dor de iubire și mângâiere.

Sinopsis:

Titlu original: Semmelweis

Titlu România: Semmelweis

Premiera cinema: 9 februarie 2024

Rating: AP 12 (acordul părinților pentru copii cu vârste mai mici de 12 ani)

Durata: 127 minute

Genul: dramă romantică, istoric, biografie

Limba: audio original, în limba maghiară, subtitrat în limba română

Anul de producţie: 2023

Ţara: Ungaria

Scenariul: Balázs Maruszki, Anett Kormos

Regie: Lajos Koltai (nominalizat pentru Oscar)

În rolurile principale: Miklós H. Vecsei, Katica Nagy, László Gálffi, Lajos Kovács, Ferenc Lengyel, Ferenc Elek, Kornél Simon, Tamás Kovács, Anna Györgyi, István Znamenák, Károly Hajduk, Nelli Szűcs, Blanka Mészáros, Lilla Kizlinger

Societatea producătoare: Szupermodern Filmstúdió

Tânărul medic maghiar a venit la Viena la mijlocul secolului 19 şi a lucrat la Spitalul General. În secţia de maternitate condusă de medici, Semmelweis a observat rapid că mult prea multe mame mureau de febră puerperală. Însă în secţia de care se ocupau moaşele, se îmbolnăveau mult mai puţine femei. Încercând să găsească explicaţia fenomenului, acesta a observat rapid că existau legături între lipsa de igienă a medicilor şi rata mortalităţii mamelor.

De aceea, chiar şi în ziua de astăzi, Semmelweis este cunoscut şi ca „salvatorul mamelor”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.