Senatorul Ioan Cristina doreşte eliminarea birocraţiei la accesarea de fonduri europene

Senatorul Ioan Cristina doreşte eliminarea birocraţiei la accesarea de fonduri europene

Senatorul liberal Ioan Cristina consideră că este nevoie de simplificarea procedurilor de absorbție a fondurilor europene.

Parlamentarul arădean a avut discuţii cu mai mulţi beneficiari, care s-au plâns de birocraţie şi de documentaţia stufoasă în ceea ce priveşte accesarea şi absorbţia banilor europeni.

„La ora actuală, ca să accezi un proiect european, fie că ești primărie, fie că ești societate comercială te duci cu portbagajul plin de documente. Mai mult de 60% dintre procedurile birocratice pe care trebuie să le parcurgă o primărie, un consiliu județean sau o societate comercială pentru a accesa fonduri europene sunt inventate de birocrații români. Ele nu sunt condiții obligatorii pe plan european. În alte ţări, cum e Polonia, Portugalia, care sunt campioane la absorbția de fonduri europene, te duci cu trei dosare şi primeşti banii”, a spus senatorul Ioan Cristina.

Parlamentarul arădean a declarat că PNL intenţionează să impună o reglementare în Uniunea Europeană prin care să fie eliminată birocrația din unele țări membre, între care se regăseşte, din păcate, şi România. „Dorim ca fiecare țară să aplice proceduri standard, să nu inventeze altele suplimentare care să îngreuneze absorbția fondurilor europene. PNL poate să facă asta, având în acest sens sprijinul Partidului Popular European”, a subliniat Ioan Cristina.

Senatorul arădean consideră că prin această reglementare va fi eliminat decalajul care există între state în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene, capitol la care România se află, în prezent, pe ultimul loc.

  1. Pai, ce va mira, normal ca sunt proceduri inventate. Cum poti tu, cel care vrei sa accesezi fonduri europene, sa mergi cu trei dosare. Cum poti avea asa pretentii ca in alte tari civilizate. Trebuie sa stii ca esti in Romania, trebuie sa stii ca, fiind asa putine dosare, nu are cine sa le citeasca si sa le verifice. E la mintea cocosului ca, cei pusi sa-si de-a cu parerea , pe salarii foarte, foarte mari, nu sunt capabili, nu pot lua decizii, ca nu se pricep. Ei sunt odraslele, rudele sau pilele celor din conducere, sunt oameni care habar nu au cu ce se mananca niste fonduri europene. Sunt pusi acolo doar ca sa-si umfle buzunarele. Si, ca sa nu faca gafe cu nestiinta lor, inventeaza tot felul de motive si piedici. Asa, cam 90 – 95 % din solicitanti renunta si cei care ar trebui sa verifice dosarele, au scapat de probleme. Daca totusi, cei cativa ramasi se incapataneaza sa adune si sa aduca toate aberatiile de hartii si avize cerute, inseamna ca dosarul este bun si atunci nu se poate gresi. Abia atunci i-si dau avizul, desi, mai mult ca sigur, habar nu au de ceea ce fac. Dar, cu atatea stive de hartii avizate de altii, inseamna ca nu poate fi nimic gresit. Iar daca totusi ceva este gresit, pot arunca pisica moarta in curtea altora, care au dat alte semnaturi.
    Si oricum de ce sa ne grabim sa cheltuim banii uniunii. Mai bine sa iesim in fata cu economiile. Sa de-a acestia bani altor tari, care au mai putini bani. Romania oricum are bani cu nemiluita, poate tine economia intregului continent doar intr-un singur buzunar. Birocratii romani oricum stiu ca cei care cer fonduri europene, le cer doar asa de plictiseala, asa ca de ce sa nu le mai taie din elan, macar la vre-o 80-90 % .

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.