Senatorul Ioan Cristina: „Mandatul aleșilor locali poate fi prelungit prin lege”

Senatorul Ioan Cristina: „Mandatul aleșilor locali poate fi prelungit prin lege”

Senatorul liberal Ioan Cristina s-a referit la situaţia aleşilor locali după decizia Curţii Constituţionale, subliniind că mandatele acestora nu au expirat în momentul de faţă.

„Mandatele aleșilor locali nu au expirat la acest moment, întrucât alegerile din 2016 au fost organizate în 5 iunie iar preluarea mandatelor s-a realizat o săptămână sau două mai târziu”, a declarat senatorul.

Mai mult decât atât, afirmă Ioan Cristina, Codul Administrativ adoptat de Parlament anul trecut spune clar că mandatul aleșilor locali poate fi prelungit prin lege. „Codul Administrativ conține o normă de continuitate în exercitarea mandatului, dincolo de durata mandatului, pentru consiliile locale/județene și primari, până la preluarea mandatului de către cei noi aleși. Astfel, primarii, consilierii locali și cei județeni, își păstrează atribuțiile, în condițiile legii, până la data când un nou primar sau un nou consiliu local sau județean depune jurământul și se constituie legal”, a precizat senatorul arădean.

Articolul 128 Mandatul consiliului local

(1) Consiliul local se alege pentru un mandat de 4 ani în condițiile legii privind alegerea autorităților administrației publice locale.

(2) Mandatul consiliului local se exercită de la data la care consiliul local este legal constituit până la data la care consiliul local nou-ales este legal constituit.

Articolul 151 Mandatul primarului

(1) Mandatul primarului este de 4 ani.

(3) Mandatul primarului prevăzut la alin. (1) se exercită până la depunerea jurământului de către primarul nou-ales.

Articolul 177 Mandatul consiliului județean

(1) Consiliul județean se alege pentru un mandat de 4 ani în condițiile legii privind alegerea autorităților administrației publice locale.

(2) Mandatul consiliului județean se exercită de la data la care consiliul județean este legal constituit până la data la care consiliul județean nou-ales este legal constituit.

Loading...
  1. Traiasca Zona libera Curtici , Neluta si prietenii…..stiu , de ce ?!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.