Sesiune internațională de referate și comunicări științifice organizată de UVVG la Moneasa

Sesiune internațională de referate și comunicări științifice organizată de UVVG la Moneasa

Asociația Profesorilor de Educație Fizică și Sport din județul Arad şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” au organizat cea de-a XV-a ediţie a Sesiunii Internaționale de referate și comunicări științifice „Educația Fizică și Sportul-Prezent și Perspective”

Ateliere teoretice și practice de formare a arbitrilor de oină

În zilele de 17-19 noiembrie 2017, s-a desfășurat, la Pensiunea Didana, din staţiunea Moneasa, cea de-a XV-a ediţie a Sesiunii Internaționale de referate și comunicări științifice „Educația Fizică și Sportul-Prezent și Perspective”, care a cuprins şi ateliere teoretice și practice de formare a arbitrilor de oină.

Manifestarea științifică, o emblemă a Asociației Profesorilor de Educație Fizică și Sport din județul Arad, care de-a lungul anilor a adunat specialiști și iubitori ai activităților fizice din Statele Unite, Japonia, Serbia, Ungaria, Germania etc, a fost și în acest an rezultatul unui proiect sprijinit financiar de Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean Arad.

Un aport important la desfășurarea evenimentului l-a avut Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, care a contribuit ca ideile echipei de proiect să se materializeze conform programării inițiale. Inspectoratul Școlar Județean, reprezentat de inspectorul de specialitate profesor Paul Barta, Federația Română de Oină și Asociația Județeană de Oină, au fost alți parteneri care s-au implicat în organizarea și desfășurarea acestei sesiuni internaționale.

Lucrările sesiunii au fost susținute în stațiunea Moneasa din județul Arad. Programul a fost unul variat și atractiv. Pentru exemplificare, enumerăm doar câteva momente de maxim interes:

În prima zi, a fost lansat numărul jubiliar, 30, al revistei Olimpia, organul publicistic al asociației, recunoscut, de Ministerul Tineretului și Sportului, Academia Olimpică Romănă și alte foruri naționale și internaționale. Și acest număr, cuprinde la fel ca numerele anterioare, aspecte metodice, științifice, istorice și preocupări curente ale membrilor asociației și simpatizanților acestora. Această apariție editorială s-a realizat cu sprijinul concret al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și al Inspectoratului Școlar Județean.

Domnul conferențiar universitar doctor, Francisc Schimdt, a lămurit în opinia noastră, problema mult disputatului manual de educație fizică la clasa a V-a, convingându-i printr-o bogată documentație pe cei prezenți, despre utilitatea acestuia pentru elevi, părinți și actorii procesului didactic.

„Domnul profesor Octavian Lupei, supranumit seniorul oinei, a condus pe durata întregului eveniment, ateliere teoretice și practice de formare a arbitrilor de oină, girate de federația de specialitate, iar cunoscutul și prietenul manifestărilor noastre, alpinistul Zsolt Torok, a captivat auditoriul cu „Ascensiunea în premieră mondială a peretelui sudic Pumori”.  Lucian Dincea, împreună cu profesoara Manuela Dincea, ne-au împărtășit din experiența dumnealor dintr- un sport apărut de curând: Trail Running. Doamna conferențiar doctor Doina Moț din Timișoara, a promovat olimpismul și ideile generoase ale acestuia prin tema ”Educația prin valorificare”. De asemenea, a prezentat participanților trei cărți de specialitate pe care dânsa le-a publicat. Antrenorul și constructorul West Reinhardt, a susținut o lucrare: ”Dragon Boat-competiție și agrement”, pe care a exemplificat-o cu un bogat material foto video, de la competițiile europene și mondiale în care  a reprezentat cu cinste țara noastră. Împreună cu antrenorul Eugen Steiner din Germania, au pledat pentru Stand up Paddling, o nouă ramură în cadrul sporturilor nautice”, a declarat prof. Marius Ricin, preşedintele Asociației Profesorilor de Educație Fizică și Sport din județul Arad.

O elocventă demonstrație practică a aspectelor teoretice, a fost făcută de către cei doi, pe lacul din stațiunea  Moneasa, care a atras pe lângă participanți și turiști aflați în stațiune. La reușita ediției din acest an, pe lângă eforturile echipei de proiect, a contribuit și doamna prof. univ. dr. Mirela Dan, director al Departamentului de Educație Fizică și Sportivă din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, care pe tot parcursul manifestării a acordat asistență metodică și organizatorică.

Gazda manifestării, Pensiunea Didana din Moneasa a făcut ca participanților să nu le lipsească nimic, condițiile de cazare și masă, fiind fără cusur.

D.A.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.