Sfaturi de la Direcția de Sănătate Publică Arad pentru un concediu fără griji. Ce trebuie să conțină trusa medicală de vacanță

Sfaturi de la Direcția de Sănătate Publică Arad pentru un concediu fără griji. Ce trebuie să conțină trusa medicală de vacanță

Având în vedere că e vremea concediilor, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad dorește să vă ofere câteva sfaturi pentru un concediu liniștit, din punct de vedere medical.

Înainte de a pleca în vacanță, persoanelor care suferă de afecțiuni cronice (diabet, artroză, etc.) le este indicat mersul la medic în prealabil pentru a se asigura că în bagajul de concediu vor avea tratamentul corespunzător afecțiunii de care suferă, precum și o rețetă suplimentară, pentru situația în care concediul s-ar putea prelungi.

În cazul în care plecați în străinătate cu avionul, este bine de știut că anumite tratamente necesită scrisoare medicală pentru a putea fi introduse în alte țări. Este vorba despre tratamentele injectabile, sedativele, tranchilizantele sau opiodele pentru combaterea durerii.

Trusa medicală de vacanță

Pe lângă nelipsitele creme de protecție solară și loțiunile de după plajă, trusa medicală de vacanță ar trebui să conțină următoarele:

un antiseptic local (clorhexidrină sau betadină), de preferat unidoză sau sub formă de comprese impregnate;

unguent cu corticosteroid, care reduce inflamațiile pielii;

antihistaminice;

antipiretice (medicamente împotriva febrei): aspirină, paracetamol, ibuprofen. Pentru țările calde, paracetamolul este mai potrivit deoarece este mai rezistent la căldură decât aspirina; decongestionante;

pastile contra durerilor în gat sau durerilor de dinți;

antiinflamatoare;

antiemetice – pentru rău de mișcare;

antidiareic asociat cu un antiseptic intestinal;

laxative;

antiacide – în cazul în care suferiți de ulcer sau aveți des arsuri la stomac;

ăruri de remineralizare orală;

antibiotice – în cazul în care știți ca suferiți des infecții;

creme sau unguente antifungice/antibacteriene;

 pansamente impregnate pentru tratarea plăgilor;

 hemostatice – pentru a opri sângerarea minora;

 benzi adezive pentru sutura leziunilor;

spray rece pentru ameliorarea durerilor si hematoamelor traumatice;

produse repulsive (contra insectelor), sub forma de spray-uri, creme, brățări, abțibilduri care se lipesc pe haine;

picături oftalmice;

ser fiziologic;

plicuri de zahăr (în caz de hipoglicemie, de exemplu);

o penseta, necesară, de exemplu, în caz de ciupituri de căpușă.

Pentru persoanele care călătoresc în Africa sau America de Sud este recomandată vaccinarea împotriva febrei galbene, transmise de înțepătura de țânțar.

Pentru țările din afara Uniunii Europene, sunt obligatorii anumite vaccinuri, mai ales in cazul copiilor. În cazul continentului Asia, de exemplu, profilaxia febrei Denque este indispensabilă! De asemenea, pentru o zonă cu malarie, medicul vă va prescrie un tratament specific preventiv.

Astfel, în situația în care alegeți să plecați în vacanță într-o zonă cu risc pentru anumite boli endemice, este recomandat ca înainte cu două luni de concediu, să mergeți la un medic specializat în vaccinare internațională pentru a vă face vaccinurile și pentru a discuta despre măsurile preventive.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.