Și organismul tatălui SE SCHIMBĂ înainte de nașterea copilului. Află cum!

Și organismul tatălui SE SCHIMBĂ înainte de nașterea copilului. Află cum!

Sarcina este marcată de importante schimbări hormonale la viitoarea mămică, dar și la tată, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Michigan și preluat de passionsante.be.

La femeile însărcinate, modificările privesc patru hormoni: cortizolul, estradiolul, progesteronul și testosteronul.  Pe parcursul perioadei se sarcină crește semnificativ producția acestor hormoni la viitoarea mămică. Interesant este, însă, faptul că există fluctuații și la tații copiilor.

Cercetătorii americani au observat cupluri de la anunțarea sarcinii și până la naștere și au analizat concentrațiile hormonale la 12, 20, 28 și 36 de săptămâni. După cum era de așteptat, rezultatul a arătat o mare creștere a celor patru hormoni la mamă, dar și faptul că la tată testosteronul („hormonul masculin”) scade semnificativ în perioada prenatală. Între cei doi parteneri, concentrațiile medii de cortizol și progesteron sunt corelate.

Acest lucru înseamnă că organismul masculin se adaptează la sarcina partenerei și anticipează nașterea, modificări care contribuie la modelarea comportamentului paternal. Următorul pas va fi aflarea mecanismelor (psihologice și fizice) care intervin în acest proces.

Studiul a fost publicat în American Journal of Human Biology.

Foto: sanatate.bzi.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.