Singurul loc din lume unde viaţa ar merge mai departe chiar şi după un RĂZBOI NUCLEAR se află în România. Unde a fost localizat cu exactitate?

Singurul loc din lume unde viaţa ar merge mai departe chiar şi după un RĂZBOI NUCLEAR se află în România. Unde a fost localizat cu exactitate?

Există un loc pe pământ în care viaţa ar merge mai departe chiar şi după un război nuclear, iar noi suntem norocoși pentru că acest loc se află chiar în țara noastră.

Este vorba despre Peştera Movile, din Dobrogea, aflată în apropiere de Mangalia. Cercetătorii susțin că în această peşteră, viaţa subterană nu depinde de cea de la suprafaţă.

Aici a fost descoperit un cerc complet închis, un ecosistem în sine, total independent de suprafaţă, scrie yahoonews.ro.

Peştera a fost descoperită întâmplător în anul 1986, de un grup de cercetători români care studia solul în vederea construirii unei centrale electrice în apropierea Mării Negre.

Studiul amănunţit al peşterii a dus la identificarea a 35 de specii noi de animale. Ineditul descoperirii constă însă în existenţa primul ecosistem din lume a cărui viaţă se bazează pe chemosinteză.

Absenţa luminii solare duce la eliminarea posibilităţii de a obţine hrana prin fotosinteză, de aceea organismele aflate aici s-au adaptat la condiţiile de mediu. Utilizând energia chimică rezultată din oxidarea hidrogenului sulfurat, microorgansimele foloseau chimiosinteza pentru a-şi procura hrană. Acest procedeu a dus la formarea unui strat cu aspect lăptos, plin cu microorganisme, care au constituit hrană pentru celelalte animale aflate în peşteră, ei fiind ultima verigă a lanţului alimentar. Acest sistem autosusținut nu a mai fost niciodată întâlnit la suprafaţa Terrei.

Foto: geosym.uni-goettingen.de

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.