Situație de urgență în județ. Ce măsuri au dispus autoritățile  

Situație de urgență în județ. Ce măsuri au dispus autoritățile  

Situație de urgență în județ, în urma rezilierii contractului cu operatorul care gestiona colectarea deșeurilor în Zona 5.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Arad s-a întrunit, miercuri, și a adoptat o hotărâre prin care se constată existența unei situații de urgență în localitățile aflate în Zona 5.

„În urma înștiințărilor primite din partea Asociației de Dezoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad și a Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a adoptat o hotărâre prin care se constată existența unei situații de urgență la nivelul celor 13 unități administrativ-teritoriale din Zona 5, prin afectarea sănătății populației și poluarea excesivă a mediului, generată de întreruperea activității de colectare și transport al deșeurilor menajere de către operatorul de salubrizare. Prin Hotărârea CJSU Arad, ca urmare a constatării situației de urgență, ADI-SIGD Arad este abilitată să dispună măsuri legale în regim de urgență, pentru asigurarea continuității activității de colectare și transport a deșeurilor din Zona 5, prin delegarea temporară a operării către un operator autorizat, până la desemnarea printr-o procedură de achiziții publice a unui nou operator. Până la delegarea temporară a operării către un operator autorizat, de către ADI-SIGD Arad, unitățile administrativ-teritoriale aflate în Zona 5, membri ai asociației, vor lua toate măsurile legale care se impun, în vederea evitării unor situații care să afecteze starea de sănătate a populației și poluarea excesivă a mediului, dar fără a afecta în vreun fel proiectul «Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Arad». Toate U.A.T.-urile, membre ale Zonei 5, vor transporta deșeurile colectate prin mijloace proprii la Stația de transfer Bârzava. Precizăm că situația de urgență, diferită de starea de urgență implementată de autoritățile naționale, este definită la art. 2, lit. a) din Ordonanța de Urgență nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență ca reprezentând: «evenimente excepționale, cu caracter nonmilitar, care amenință viața sau sănătatea persoanei, mediul înconjurător, valorile materiale și culturale, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri și acțiuni urgente, alocarea de resurse specializate și managementul unitar al forțelor și mijloacelor implicate»”, informează reprezentanții Prefecturii Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.