SITUAȚIE TOT MAI TENSIONATĂ/ Ucraina reintroduce SERVICIUL MILITAR OBLIGATORIU. Tinerii între 18 şi 25 de ani, CHEMAȚI LA ARME

SITUAȚIE TOT MAI TENSIONATĂ/ Ucraina reintroduce SERVICIUL MILITAR OBLIGATORIU. Tinerii între 18 şi 25 de ani, CHEMAȚI LA ARME

Ca răspuns la deteriorarea securităţii ţării şi ameninţărilor ruse care se înregistrează la graniţe, preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov a semnat un decret prin care este reintrodus serviciul militar obligatoriu.

Decretul a fost publicat joi pe site-ul preşedinţiei de la Kiev. Turcinov a explicat că este nevoie ca Ucraina „să îşi sporească potenţialul devensiv”.

Potrivit decretului, toţi cetăţenii ucrainieni de sex masculin care îndeplinesc condiţiile fizice pentru a executa serviciul militar, au între 18 şi 25 de ani şi nu au motive pentru a fi exoneraţi de această responsabilitate vor fi încorporaţi.

Preşedintele ucrainean a explicat că decizia a fost luată ca urmare a „deteriorării situaţiei din estul şi sudul Ucrainei”, generată de „activitatea unor grupuri ilegale formate din pro-ruși înarmaţi”, care au ocupat clădiri administrative şi baze militare, punând sub ameninţare integritatea teritorială a ţării.

Ucraina a renunţat anul trecut la serviciul militar obligatoriu, prin lege promovată de fostul preşedinte Viktor Ianukovici. Acesta a declarat atunci că doreşte să creeze o armată profesionistă formată din militari plătiţi pe bază de contract.

În decret mai este menţionată şi „intervenţia Federaţiei Ruse în treburile interne ale Ucrainei” ca şi argument pentru începerea recrutărilor.

Trupe speciale ale gărzii naţionale şi regimentul prezidenţial al Ucrainei au luat parte, joi dimineaţa, la exerciţii militare în centrul Kievului, aproape de Parlament.

Forţele armate ucrainene sunt în stare de alertă de teama unei posibile invazii ruse, a anunţat Kievul.

Autorităţile admit că au fost „neajutorate” şi nu au putut face faţă insurgenţilor pro-Kremlin care au acţionat în estul ţării creând haos şi panică.

Foto: postandcourier.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.