UPDATE/ Consilierii au votat MAJORAREA impozitelor cu până la 500%!

UPDATE/ Consilierii au votat MAJORAREA impozitelor cu până la 500%!

În cadrul unei ședințe publice extraordinare a Consiliului Local Municipal ce va avea loc astăzi, de la ora 11:00, consilierii vor avea pe ordinea de zi mai multe proiecte privind majorarea impozitului pe clădirile neîngrijite.

Când spunem „mai multe” ne referim la peste 200 de proiecte, care anunță o ședință foarte lungă și, probabil, cu scântei, după cum ne-am obișnuit deja.

Așadar, dacă acestea vor fi aprobate, sute de arădeni vor plăti impozite pe clădiri cu 100%, 200%, 300%, 400% și chiar și cu 500% mai mari, în funcție de gradul de degradare a acestora.

Primăria a anunțat în repetate rânduri că se vor lua astfel de măsuri pentru cei care nu își reabilitează fațadele și acoperișul, cetățenii primind și înștiințări în acest sens: Pe baza evaluărilor din teren, a documentaţiei şi a fotografiilor efectuate, comisia de specialitate constituită în scopul inventarierii clădirilor şi terenurilor neîngrijite, a emis până la data de 15 mai 2018, aproximativ 16.000 de somaţii. Prin intermediul acestora, proprietarilor li se recomandă să facă demersurile necesare în vederea reabilitării clădirilor”, au atras atenția reprezentanții municipalității.

„Proprietarii care, până la data de 31 decembrie a acestui an, nu iau măsurile care se impun pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere/îngrijire necesare sunt pasibili de plata unui impozit mărit începând cu data de 1 ianuarie 2019, în funcţie de procentul de degradare pe care îl prezintă clădirea pe care o au în proprietate. În aceeaşi situaţie se află şi proprietarii terenurilor neîngrijite”, anunța Primăria în urmă cu puțin timp.

Proiectul de hotărâre cu cei vizați se poate studia aici: Proiect impozite.

UPDATE

Impozitul la peste 200 de imobile din municipiu va creşte de la 1 ianuarie 2019 cu până la 500%. Cu 18 voturi „pentru” şi numai o singură abţinere din partea consilierului independent Marin Lupaş, toate proiectele de hotarâre care vizau aplicarea „taxei pe paragină” în cazul imobilelor degradate din zona protejată a municipiului au fost aprobate. De asemenea, 12 cetățeni au fost premiați pentru că și-au reabilitat clădirile în care locuiesc de bună voie.

„Noi urmărim ceea ce ne dorim de mult: să avem o pârghie prin care să-i determinăm pe cei care nu doresc să-şi refacă faţadele să faă acest lucru pentru că sunt proprietăţile lor. Aşa cum aţi văzut la începutul şedinţei sunt cetăţeni care din proprie iniţiativă au făcut acest lucru şi i-am invitat azi aici pentru le acorda respectul nostru. Constatăm că sunt unii care refuză să-şi reabiliteze proprietăţile şi trebuie să-i mobilizezi puţin. Legea ne permite ca înainte cu un an să-i verificăm şi în funcţie de gradul de degradare să propunem o majorare a impozitului care poate merge până la 500%. Din momentul în care Comisia de inventariere special constituită a început să trimită somaţii, am simţit o schimbare: numărul de solicitări de autorizaţii de construire a crescut, oamenii au început să se mobilizeze şi sunt convins că peste 90% dintre proprietari vor demara lucrări de reabilitare a faţadelor”, a declarat viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

206 clădiri din zona protejată a municipiului sunt în diverse faze de degradare şi vor intra la supraimpozitare. În cazul a 70 dintre ele impozitul va fi majorat cu 100%, pentru 59 de clădiri se va plăti un impozit majorat cu  200%, pentru 33 de clădiri cu 300%, pentru 27 de clădiri cu 400% și pentru 17 clădiri aflate în stadiu avansat de degradare, impozitul va creşte cu 500%. Un exemplu în acest sens este Teatrul Vechi,  o clădire-simbol din oraş, în cazul căreia  impozitul va fi majorat de la 3.209 lei, la 19.254 lei.

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.