Societatea civilă face SCUT în jurul Parcului Eminescu. Primăria, acuzată că DEZINFORMEAZĂ arădenii

Societatea civilă face SCUT în jurul Parcului Eminescu. Primăria, acuzată că DEZINFORMEAZĂ arădenii

Reprezentanţii mai multor ONG-uri din Arad – Alternativa Civică, Pro Urbe, Mișcarea Arădeană, Respiră Verde, Galeria Oldart, Centrul pentru Studii și Inițiativă Civică, Asociația „Miloș Cristea”, Asociația Krysallis, Sindicatul Artiștilor Interpreți din Filarmonica Arad şi ULAL Arad – au luat poziţie, astăzi, faţă de intenţiile municipalităţii de a construi o parcare în actuala locaţie a Parcului Eminescu.

„În 16 decembrie 2014, Primăria Arad a lansat licitația pentru întocmirea studiului de fezabilitate care urmează să realizeze transformarea Parcului Eminescu într-o parcare publică acoperită de o placă de beton armat peste care să se amenajeze așa zise spații verzi. Nivelul acestui tavan de beton ar urma să coincidă cu nivelul falezei Mureșului. Primăria a intitulat această lucrare: Regenerare urbană Zona Piața Enescu – Palatul de Justiție din Municipiul Arad dar documentele licitației exprimă clar cerința administrației și anume: transformarea parcului în parcare. Tema de proiectare este fără echivoc”, afirmă reprezentanţii societăţii civile din Arad.

Aceştia consideră că desființarea parcului Eminescu este o decizie extrem de gravă, pe care o contestă cu tărie. Iată argumentele reprezentanţilor societăţii civile:

  1. Acesta este parcul central al Aradului, cel mai important parc cu o istorie care se confundă cu cea a orașului.
  2. În ultimii ani în Arad spațiile verzi și oazele de petrecere a timpului liber s-au diminuat dramatic, poluarea este în creștere iar copiii noștri au nevoie de spații verzi. Suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor este mult sub media minimă europeană la Arad.
  3. Parcul Eminescu are o valoare dendrologică inestimabilă. Acolo arădenii au încă copaci seculari care au fost plantați pe vremea Imperiului austro-ungar, au privit înfăptuirea României Mari și sunt martorii istoriei orașului nostru.
  4. Nu există nici un acord care să permită desființarea parcului. Parcul Eminescu este înscris în Cartea Albă fiind clasificat ca și parc și nu îi poate fi schimbată destinația printr-un studiu de fezabilitate.
  5. Crucea Martirilor din parc este monument de arhitectură. Nu există nici un fel de aviz de la Direcția de Cultură Culte și Patrimoniu care să permită strămutarea acesteia.
  6. Amenajarea unei parcări publice ar atrage ca un magnet și mai mult trafic în zonă, lucru confirmat de inginerii de trafic și urbaniști.
  7. Nu există nici un plan de urbanism aprobat în condițiile legii care să permită această investiție. De altfel documentele licitației, tema de proiectare nu sunt însoțite de Certificatul de Urbanism — document fundamental prevăzut de Legea 50 din 1991 (legea urbanismului). În atari condiții proiectantul care își va adjudeca licitația se află în condiții de ilegalitate, el neavând precizat contextul legal care permite această transformare a parcului.

„Cerem Prefectului Județului Arad atacarea în contencios adminstrativ, cu suspendare, a tuturor actelor administrației care au legătură cu acest caz. Lipsa Certificatului de Urbanism și a unui Plan Urbanistic arată deja ilegalitatea în care se află acest demers. Contestăm licitația ca neavând precizate în documentație condițiile de urbanism (CU, PUZ, Acord de Mediu, Aviz de la Direcția de Monumente etc.), Sesizăm Ordinul Arhitecților din România, filiala Arad asupra situației fără precedent ca un parc să fie desființat fără să existe la bază o documentație însușită de un proiectant și având toate avizele și acordurile iar mai apoi aprobată în Consiliul Local al Municipiului Arad”, au precizat reprezentanţii societăţii civile.

Aceştia vor înainta o petiție Primăriei Municipiului Arad prin care „respingem categoric acest proiect”. Versiunea on-line a petiției poate fi semnată la http://www.petitieonline.com/salvati-parcul-eminescu

De asemenea, vor organiza proteste, acțiuni și evenimente cu scopul de a opri distrugerea Parcului Eminescu. „Vom anunța din timp calendarul acțiunilor”, precizează reprezentanţii societăţii civile, care acuză administraţia locală că încearcă să-i dezinformeze pe arădeni.

„Primăria îi dezinformează pe arădeni încercând să-și ascundă intențiile în spatele unor fraze liniștitoare: „Parcul rămâne”, „Copacii nu vor suferi”, „Vom avea un parc cu parcare subterană”, „Parcul de fapt se extinde” etc. Nu ne vom opri din acest protest numai în momentul în care licitația va fi anulată și vom avea dovada, reflectată în planurile urbanistice, că în acest loc va rămâne parc – atât timp cât există Aradul”, au precizat liderii asociaţiilor care vor să salveze Parcul Eminescu.

1. 2. 3. 4. 5.

  1. a fost prea frig de ati fost atat de „multi” sau lumea vrea parcare?

    Raspunde
  2. Oare cand vor intelege papitoii din imagine ca ei nu reprezinta pe nimeni?
    Cand se vor prinde ca vor fi reprezentativi doar atunci cand vor fi transparenti si deschisi, cand vor anunta public, din timp, organizarea unei dezbateri publice si subliniez publice si nu private, pe o tema sau alta, cu invitarea tuturor celor interesati si nu doar asa intre ei?
    Demersurile astea in care sunt prezentate mai multe organizatii decat persoanele din imagini sunt de un penibil fabulos.
    Data viitoare cand vreti sa faceti ceva, si de data asta initiativa este buna si corecta, deschideti-va spre cei pe care pretindeti ca ii reprezentati, invitati-i, solicitatile parerea, un punct de vedere si abia atunci veti actiona ca purtatori de cuvant a cuiva. Pana atunci sunteti doar proprii vostrii purtatori de cuvant, niste individuti necredibili si puerili, in goana dupa recunoastere sociala (denota o doza grava de frustrare, o incadrare medicala la sociopatii) sau niste smecheri care umbla dupa vizibilitate pe care sa o transforme in capital electoral la niste alegeri viitoare.
    Faceti lucrurile cum trebuie, nu cum va convine! Si daca nu va convine sa le faceti corect atunci incetati cu spectacolele astea de doi bani.
    Si asa reuseste Falca, in absenta unei miscari civice RESPONSABILE sa isi promoveze comisioanele din lucrari cu efect devastator irecuperabil, pentru mediu, pentru o viata simpla in aer liber, pentru frumusetea si perfectiunea naturii in favoarea smecherilor din Tribunal, al patroneilor din zonă în calitatea lor de mandrii posesori de masini de fite.
    Intrebare, care ar trebui sa fie utila si relevanta pentru votantii si pentru nevotantii lui Iohanis si Ponta: ati trimis o adresa catre partidele din consiliul local pentru a va comunica care este punctul lor de vedere privitor la desfiintarea parcurului? Sigur nu! Raspunsul ar fi fost foarte util pentru noi cetatenii ca alegatori, chiar si lipsa unui raspuns ne-ar fi putut ajuta sa avem o imagine a calitatii partidelor locale si a verticalitatii si independentei alesilor nostrii.
    Dar, traind in cercul vostru stramt prostia va petrece …. ca tot veni vorba de Eminescu.

    Raspunde
  3. 10 organizatii cu 7 reprezentanti!!!!!!!!!!!
    Absolut ridicol!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Raspunde
  4. Pentru cel care se semneaza cu 4 puncte:

    In primul rand cei care au demarat aceasta actiune, nu vorbesc decat in numele lor, al asociatiilor pe care le reprezinta, fara sa aiba pretentia ca reprezinta intreaga societate civila.
    Falca a reusit sa controleze acest oras pentru ca in Arad e mult mai mare numarul celor care barfesc la tastatura decat al celor care chiar au curajul sa se implice. Oricine are dreptul, fie ca e o persoana sau o asociatie, reactioneze la deciziile Consiliului Local, la proiectele afisate la transparenta, orice aradean poate face sesizari, reclamatii si tot la fel, oricine are posibilitatea sa se alature unui nucleu care reuseste in perioada SARBATORILOR de IARNA, intre Craciun si Revelion, sa adune mii de semnaturi pentru cauza salvarii unui parc. S-a precizat atat pe pagina de facebook „Salvati Parcul Eminescu” cat si in mesajele catre presa ca lista asociatiilor si persoanelor care doresc sa se alature e deschisa.
    Credeti ca degeaba Falca a ales tocmai aceasta perioada? Credeti ca degeaba 8 ianuarie e termenul limita pentru depunerea ofertelor pentru realizarea studiului de fezabilitate? In aceste conditii, credeti ca exista timpul necesar pentru realizarea unor dezbateri publice pregatite temeinic? Desigur ca se vor face, dar nu e posibil totul intr-un timp atat de scurt cand prioritatea absoluta era o reactie rapida pentru ca macar sa ii oprim pentru moment… Pentru ca daca nu am fi facut asta, cu siguranta d-voastra ati fi tastat din acelasi fotoliu comod: „dar unde au fost ong-urile civice din Arad intre Craciun si Revelion? Pe toti i-au cumparat. Din cauza apatiei lor, avem o parcare in mijlocul unui parc”.
    In timp ce d-voastra impodobeati bradul sau mancati sarmale, altii studiau acte, redactau reclamatii, vorbeau cu toti cunoscutii ca sa ii convinga de necesitatea implicarii sau dadeau declaratii presei cu cateva ore inainte de cumpana dintre ani. Cei din imagine au adunat in jurul lor mai bine de 4.000 de oameni in cateva zile, dar cu siguranta se poate mult mai mult.
    Oameni pe care nu ii cunosteam au venit alaturi, au trimis mesaje de sustinere, si-au manifestat intentia de a se implica si la fel puteati face si d-voastra… si inca o puteti face. De asemenea aveti posibilitatea sa veniti sambata la mitingul care va avea loc in parcul Eminescu, iar daca aveti onoare vom putea face si cunostinta.

    Raspunde
  5. datorita faptului ,ca falca controleaza ,tot ce misca in arad , si majoritatea angajatorilor , ii sufla in struna , pentru ca altfel nu ar supravietui , omul de rand are a frica imensa de a ridica vocea sau a iesii in strada la o astfel de manifestatie . Este suficient un telefon , al acestui baron local si ajungi sa-ti pierzi serviciu , pentru ca nimeni nu i-si permite sa nu execute ordinele tuciuriului ,chiar daca nu este de acord cu ele .

    Raspunde
  6. Daca ati constatat ca afara este frig si ca vara nu-i ca iarna puteati sa deduceti ca nu este un moment prielnic pentru intalniri in aer liber si ca veti cam putini. Putin realism!
    Faptul ca nu reprezentati decat organizatiile implicate ar fi logic sa vina, in conditiile in care o asociatie este compusa din minim 3 persoane. mai mult de 10 persoane (in textul articolului sunt insirate 10 ONG-uri). Sau, tot logic, se poate trage concluzie ca 7 persoane compun 10 ONG-uri. Sau poate ca in comunicatul transmis presei s-au strans semnaturi de la ONG-uri, s-a facut un efort de coalizare macar de forma a cat mai multe ONG-uri.
    Referirea la facebook este de fapt referirea la clubul birfitorilor. Pe facebook nimeni care are ceva de spus nu are unde sa se exprime, motiv pentru care pentru mine facebook nu exista.
    Privind solutia de compromis a unei manifestari rapide destinate blocarii proiectului nu se sustine. Nu ati depus pentru proiectul in discutie, la secretariatul primariei nicio o propunere, nicio obiectie si nici o sugestie asa cum va permite L.52/2003 a transparentei la care faceti referire. Tot in cadrul acestei legi aveti dreptul sa solicitati organizarea de dezbateri publice, lucru care se va face obligatoriu daca dezbaterile sunt solicitate de un ONG (ori voi 7 aveti 10 nu 1!).
    Dincolo de bunul-simt si de buna-credinta a interventiei (Cristea a fost si va ramane un politician, pe el nu-l poate nimeni suspecta de buna-credinta) ramane rezultatul. Profesionalismul, seriozitatea si disponibilitatea se masoara in rezultate concrete si nu in declaratii, poze fotogenice si postari patriotarde superficiale pe fecebook.
    Exista solutii si dincolo de orizontul vostru de cunoastere si de aceea este indicat, minimal si de buna-credinta sa inviti lumea la dezbateri si nu doar sa-ti sustina punctele tale de vedere.
    Pentru ca nu stiti ca nu stiti tot sunteti la fel de vinovati ca Falca care si el este convins ca nu exista nimic din ce el nu stie si ca pe cale de consecinta el stie tot, detine adevarul absolut si formula decriptarii necunoscutului (atitudine specifica persoanelor tulburate mintal).
    … si dai voi veni la prima dezbatere publica! Si inca ceva ce se pare ca nu stiti: sa organizezi o dezbatere publica inseamna sa mergi la un local mai mare sa vorbesti cu managerul sa te lase sa faci o intalnire pe o tema de interes public, apoi sa dai comunicate de presa sa inviti pe cat mai multi la dezbaterea pe care o vei organiza. E gratis si nu implica eforturi organizatorice deosebite. Daca sala este prea mica la cati te-ai asteptat inseamna ca ai reusit. Mai trebuie doar sa vrei!

    Raspunde
    • Cate dezbateri ai facut pana acum, desteptule?

      Raspunde
      • Care este relevanta intrebarii? Daca ai organizat mai multe dezbateri decat cel cu care esti in dezacord inseamna ca ai dreptate? NU neaparat. Prin urmare o competitie in ceea ce priveste numarul de dezbateri nu este nici suficienta si nici necesara.
        De fapt prin intrebarea asta ai reusit sa duci dezbaterea la un nivel steril. NU ai adus nici un argument, nu ai gandit nimic ci doar ai incercat, jenant si mojicesc ca un cocalar sa ridici o suspiciune pentru a desfiinta persoana si nu punctul ei de vedere.

        Raspunde
    • Catre ‘….’, cel arogant si superior

      – De L 52/2003 la care faci referire nu se poate uza deoarece nu a existat nici un proces de trasnsparenta sau consultare publica. Licitatia a fost introdusa pe sest, in 16 dec, ca sa treaca neobservata – tipic Falca.
      – Ai visat un „proiect in discutie”, la care ar fi trebuit sa depunem propuneri și obiectii? Zau? Ia arata-ne si noua, papitoilor, acel proiect. Fain sa vorbesti din clisee fara sa studiezi spetza.
      – Dezbatere publica organizata de Primarie la cerea ONG-urilor? Nu merge, istetule. Nu merge pentru ca premisa este sa existe un proiect de act normativ (hotarare) la transparenta. Ori aici nu a fost cazul. Stii tu ceva numere de legi, ai tu ceva idei fixe (nu neaparat rele) dar nu ai aprofundat subiectul parcului. Ai citat din folclorul legislativ pe care-l cunosti. Mai citeste, mai adanceste…
      – Dezbatere publica organizata privat? Poate, de ce nu? Cam greu de facut intre Craciun si Sf. Ion nu crezi, domule „stie-tot”? De ce faci procese de constiinta ca „nu se vrea”. Iaca se va face, numai sa digere lumea samalele de la sarbatori.
      – Aceasta a fost o conferinta de presa, nu adunare publica și nici adunare in aer liber, desteptule. Din contra, la un asemenea eveniment vorbesc putini, cate putin si la subiect. Deci nu conteaza numarul ca nu-i miting. Iti dai seama ca aceia care au vorbit, au primit si mandat din partea celorlalti. Sau nu?
      – Ai visat „solutia de compromis a unei manifestari rapide destinate blocarii proiectului”? Nimeni nu spune asta. Ce faci, bagi din burta?
      – O „adresa catre partidele din consilul local”. Cred ca aici ai dreptate. Deoarece aceia nu prea stiu niciodata ce voteaza. Se prind post factum. Poate ar trebui, dar cum spuneam nu s-a votat nimic. Sau s-a votat si nu stim noi? Asta vom vedea si te informam 🙂

      Raspunde
  7. Poate aveti voi dreptate si eu gresesc .
    Organizarea licitatiei trebuia sa fie ca urmare a luarii unei decizii in acest sens. Pentru ca tema este una de interes public local mojor decizia trebuia sa fie a CLM Arad si nu a executivului. Daca este o decizie a executivului se poate contesta pentru mai multe motive. Daca este o decizie a CLM atunci trebuia sa imbrace forma unei hotarari de consiliu si automat sa fie pusa la transparenta.
    Eu am vrut sa atrag atentia ca in Arad sociatatea civila este la un nivel foarte scazut si datorita calitatii demersurilor pe care le initiaza. Spre deosebire de abordarea politrucilor, ONG-urile ar trebui, pentru a fi cat de cat credibile sa fie mai transparente.
    Mai transparent insemna sa consulti, in mod deschis si pe cei pentru care spui ca lupti si sa o faci in atapa de adoptare a unei decizii si dupa ce ai luat deja o decizie.
    Prin ceea ce ati facut ati solicitat oamenilor sa va sustina punctul vostru de vedere, al vostru personal, ca rezultat al perspectivei voastre.
    Nu ati consultat oamenii pentru luarea unei decizii cu sustinere serioasa ci doar i-ati anuntat post factum ca voi sunteti frumosi si destepti si ca ei slugoii, necalificati sa participe la procese decizionale, trebuie sa va sustina pe voi, cei frumosi si destepti.
    Ca sa nu intri in fundatura asta de situatie, trebuie ca ONG-urile sa lupte corect si cum convine intereselor deloc dezinteresate a unui sau altuia. Critica mea una reala, grava si este raspunderea societatii civile si in special a celor care vor sa reprezinte societatea civila.
    Daca nu vizati crearea unei greutati mai mari a demersului vostru, trebuia sa nu pomeniti nimic de ONG-uri ci sa va dati doar numele. In momentul cand ati enumerat o lista de ONG-uri ati urmarit sa obtineti sustinere, credibilitate, greutate din partea oamenilor. Pentru o credibilitate minimala, intre intentiile reale si cele exprimate trebui sa existe o coerenta intre acestea doua, ori la voi nu a fost cazul.
    Oricum va urez succes si sper ca pana la urma veti alege sa fiti sinceri si dedicati cu prioritate interesului comunitar si nu satisfacerii unor impulsuri individuale si egoiste de prea-marire.
    …. ce am spus este corect si sunt sigur ca are sa va deranjeze. Sper sa va deranjeze suficient de mult si de tare ca data viitorare sa va consultati cu adevarat cu cei carora va adresati si nu doar sa le cereti sustinere.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.