Șoim dresat pentru vânătoare, în valoare de ZECI de MII de EURO, capturat la Vinga (GALERIE FOTO)

Șoim dresat pentru vânătoare, în valoare de ZECI de MII de EURO, capturat la Vinga (GALERIE FOTO)

Când o femeie simplă din Vinga s-a trezit în curtea casei cu o păsăroaie dotată ca pentru război nu mică i-a mirarea.

Cu zurgălăi la picioare și inelat, dotat cu ham și un dispozitiv localizator, șoimul dresat pentru vânătoare care a poposit în curtea femeii e „vârful tehnologic” dacă putem spune așa în materie de șoimărit. Este comparabil cu un elicopter Apache de ultimă generație folosit în teatrele de operațiuni militare din întreaga lume.

Șoimul nostru, a cărui valoare e estimată la câteva zeci de mii de euro, a fost prins (fiind blând și obișnuit cu omul) și băgat într-un coteț, femeia contactând autoritățile în vederea identificării proprietarului.

Pasărea a fost preluată de specialiști, în condiții de siguranță, ulterior fiind transportată la Arad, la Clinica de Animale Mici de la intersecția străzilor Andrei Șaguna și Octavian Goga, pentru un control de specialitate. După ce a consultat-o și a văzut că este bine, medicul veterinar Silviu Radu a fost de acord să o găzduiască în cele mai bune condiții și sub supraveghere medicală până când i se va găsi proprietarul.

A urmat apoi un anunț însoțit de fotografii ale șoimului, anunț diseminat inclusiv în rândul celor care practică șoimăritul (activitate în curs de reglementare în România), totul în vederea găsirii proprietarului. Grație implicării tuturor, a fost găsit și proprietarul, un cetățean slovac care achiziționase pasărea din Portugalia. Acesta a făcut dovada proprietății cu acte în regulă, a dovedit că știa seria de pe inelul șoimului și de pe dispozitivul localizator și a transmis la Arad inclusiv imagini cu pasărea pe când se afla în posesia sa.

Ulterior, la sfârșitul săptămânii trecute, la Arad a sosit un trimis al slovacului, care a adus cu el actele originale de proprietate asupra șoimului, a semnat procesul verbal de preluare a păsării și a luat-o pentru a o duce stăpânului său.

De remarcat, că șoimul era un exemplar metis, obținut în condiții de captivitate din încrucișarea unui șoim de tundră (Falco rusticolus) cu un șoim călător (Falco peregrinus).

  1. […] post Șoim dresat pentru vânătoare, în valoare de ZECI de MII de EURO, capturat la Vinga (GALERIE FOTO… appeared first on […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.