Împădurirea cu rășinoase care s-a realizat în trecut, braconajul care este încă prezent, precum și accesul auto motorizat ilegal tot mai accentuat reprezintă presiunile cele mai puternice care afectează starea de conservare a speciilor și habitatelor din zona Sebiș – Gurahonț, afirmă reprezentanţii Asociaţiei Around Life care au implementat un proiect în regiunea respectivă, în perioada 2013 – 2015.
Scopul proiectului a fost elaborarea a două planuri de management prin care să se identifice soluții astfel încât speciile și habitatele din zonele respective să beneficieze de conservare.
În mod concret, prin aceste planuri s-au stabilit măsuri pentru îmbunătăţirea statutului de conservare a 14 specii şi şapte habitate de importanţă comunitară.
Proiectul a beneficiat de o finanțare de aproximativ 220.000 de euro.
De remarcat, că rezultatele studiilor au scos în evidență faptul că, în mod atipic pentru România, în zona respectivă se constată o creștere a suprafeţelor de teren acoperite de păduri.
Acest lucru se întâmplă deoarece populația locală, tot mai îmbătrânită, a abandonat activităţile tradiţionale, în special pășunatul și cositul.
sa-mi explice cineva cum pe Valea Radestiului si la Sebis se desfasoara competitii nationale de motociclete si atv-uri??!! e bataie de joc si ar trebui interzise. ce fac padurarii?? cei care ar trebui sa protejeze fauna si flora???? ce fac autoritatile locale de acolo?????????
ss