Universitatea Aurel Vlaicu a inaugurat Centrul de Cercetare în Ştiinţe Tehnice şi Naturale

Universitatea Aurel Vlaicu a inaugurat Centrul de Cercetare în Ştiinţe Tehnice şi Naturale

La Universitatea Aurel Vlaicu (UAV) din Arad a fost inaugurat, marţi, Centrul de Cercetare în Ştiinţe Tehnice şi Naturale (CESTN), realizat în cadrul unui proiect cofinanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”: „Investiţii pentru viitorul dumneavoastră”, Axa Prioritară 2; Operaţiunea 2.2.1.

Obiectivul general al proiectului l-a constituit dezvoltarea infrastructurii C – D existente şi crearea de noi infrastructuri C – D (laboratoare) în cadrul universităţii, în scopul abordării mai multor domenii prioritare: materiale, produse şi procese inovative, sănatate, mediu, agricultură, siguranţă şi securitate alimentară, faţă de cele existente: materiale, produse şi procese inovative, sănătate. „Proiectul a fost unul aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în valoare totală de 15.941.661 de lei, din care valoarea eligibilă a fost de 13.000.000 de lei, contribuţia Uniunii Europene fiind de 11.083.800 de lei iar cea a Guvernului României de 1.916.200 de lei. În cadrul acestui proiect de o mare importanţă pentru UAV Arad, s-a făcut dotarea cu aparatură modernă a mai multor laboratoare de specialitate existente şi au fost înfiinţate alte laboratoare noi, care vor funcţiona în cadrul noului Centru de Cercetare al UAV, care va fi condus de prof. univ. dr. Cecilia Sârghie”, a declarat prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul Universităţii Aurel Vlaicu.

La rândul său, prof. univ. dr. Florentina Daniela Munteanu, prorector cu cercetarea ştiinţifică în cadrul UAV, a spus că proiectul în cadrul căruia a fost realizat noul Centru de Cercetare s-a derulat timp de 18 luni, fiind finanţat din fonduri structurale. „În cadrul proiectului a fost dezvoltată infrastructura ştiinţifică, astfel încât să putem corespunde cerinţelor internaţionale. Laboratoarele sunt dotate cu infrastructură şi echipamente cu care putem intra în proiecte în competiţie internaţională, să atragem alte fonduri dar şi cercetători cu renume mondial chiar în universitatea noastră Echipamentele sunt de ultimă generaţie şi răspund la toate tipurile de analize ce se pot face în toate domeniile, dini ndustrie, din mediul economic, aici în zonă industria inului şi a cânepii, dar şi produse alimentare, mediu etc.”, a spus prof. univ. dr. Florentina Daniela Munteanu.

Prezentă la Arad cu ocazia acestui eveniment, Dana Violeta Gheorghe, director general al Organismului Intermediar pentru Cercetare din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, a declarat că acesta este un proiect pentru infrastructura de cercetare, destinat activităţilor de cercetare ştiinţifică pe care le va derula universitatea. „Contractul de finanţare al proiectului s-a semnat în februarie 2014 şi, trebuie să spun că acest colectiv care a implementat proiectul a fost foarte activ, reuşind să-l finalizeze într-un timp record. În cadrul Centrului de Cercetare funcţionează laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generaţie pentru domeniul textil, pentru domeniul nanotehnologie, pentru materiale noi, laboratoare complexe în care se pot face cercetări de ultimă oră şi de un înalt nivel ştiinţific. (…) La nivel naţional, ANSC a finanţat în cadrul programului în perioada 2007 – 2015, un număr de 111 investiţii de infrastructur ide cercetare, care s-au dezvoltat în universităţi publice, în institute naţionale de cercetare, în institutele Academiei Române şi spitale clinice şi universitate. Din acestea sunt finalizate vreo 37 de proiecte, dar aceste proiecte au fost finalizate fiindcă contractele s.au semnat prin 2009 – 2010, proiectul dezvoltat la UAV fiind terminat cel mai repede”, a mai spus Dana Violeta Gheorghe.

Levente Bognar, Dorina Chambre

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.