Spălatul hainelor la temperaturi scăzute riscă să vă îmbolnăvească. Petele dispar, dar bacteriile care ne pun sănătatea în pericol, nu. Concluzia aparține specialiştilor britanici. Potrivit unui studiu realizat recent, numeroase bacterii prezente pe haine nu sunt ucise în timpul spălării dacă apa are mai puţin de 40 de grade.
Potrivit profesorului Sally Bloomfield, din cadrul şcolii londoneze de Igienă şi Medicină Tropicală, o încărcătură de haine pentru o spălare automată conţine aproximativ 100 de milioane de bacterii E.coli. Hainele mai pot fi contaminate cu stafilococi aurii, asociaţi cu infecţii ale epidermei, ale tractului urinar, dar şi cu pneumonia.
Ba mai mult, dacă lucrăm în domeniul alimentar unde trebuie să purtăm uniforme pe care le spălăm împreună cu hainele celorlalţi membri ai familiei, riscăm să contaminăm toată garderoba, inclusiv cea a copiilor.
Printre bacteriile prezente pe haine ce pot fi transmise prin spălare la temperaturi joase se numără şi salmonela potrivit declaraţiilor doctorului Lisa Ackerley, consultant în domeniul igienei în mediul înconjurător.
Pe timp de iarnă, norovirusul care provoacă vărsături se poate răspândi în familie prin spălarea hainelor la temperaturi prea joase , a continuat dr. Ackerley.
Cele mai expuse persoane la infectarea cu bacterii şi virusuri provenite de pe haine sunt copiii, bătrânii, cei cu imunitatea slăbită sau bolnavii care au fost recent externaţi din spital.
Totodată, experţii în alergologie atrag atenţia că doar 6% din insectele care generează alergii la persoanele sensibile sunt ucise prin spălarea la temperaturi sub 40 de grade, comparativ cu 100% dacă apa este de 60 de grade Celsius.
Foto: cleanipedia.co.uk
Lasă un comentariu