„Sportul electronic”, un hobby foarte bine plătit

„Sportul electronic”, un hobby foarte bine plătit

Ideea de „sport electronic” poate fi neînțeleasă pentru mulți, pentru că  implică sportul și jocurile video. Totuși, realitatea este că în ultimii ani aceste competiţii au evoluat de la stadiul de ciudăţenie restrânsă la un grup de fani înfocaţi şi la turnee internaţionale de zeci de milioane de dolari.

Cel mai recent turneu de sport electronic a fost ESL One (Electronic Sports League) de la New York, unde membrii echipei Vici Gaming din China s-au impus în faţa echipei Evil Geniuses din Statele Unite. Ei au câștigat 50.000 de dolari. Competiţia de Dota 2 a fost urmărită de 5.000 de spectatori în faimosul Madison Square Garden din New York, dar şi de aproape 11 milioane de internauţi prin platforma Twitch.

Aceste cifre sunt chiar mici atunci când comparăm cu cele de la a patra ediţie a turneului internaţional de Dota 2, susţinut în luna iulie în Seattle. Întâi, la TI4 (The International 4) premiul pentru învingătorul suprem a fost de un milion de dolari. Turneul a atras 10.000 de spectatori din întreaga lume, iar evenimentul a fost urmărit de 20 de milioane de telespectatori pe internet.

Nu este de mirare că aceste sporturi electronice au atras în jurul lor o industrie foarte asemănătoare cu ceea ce vedem în sporturile clasice. Spre exemplu, Dota 2 este un sport de echipă, iar aceste echipe nu mai reprezintă de mult un simplu grup de prieteni cărora le face plăcere să joace împreună.

A face parte dintr-o echipă profesionistă de eSports este un angajament serios, unde trebuie să petreci cel puţin șase ore pe zi exersând cooperarea cu ceilaţi membri ai echipei. Iar atunci când nu exersezi, participi la turnee şi competiţii mai mici pentru a satisface cerinţele sponsorilor. Jucătorii sunt cumpăraţi şi schimbaţi între echipe constant, iar competiţia este acerbă.

Sporturile electronice și-au găsit un loc şi în România. Finalul lunii va fi marcat de cel mai mare eveniment de acest tip de la noi: Dreamhack. Se vor disputa finalele şi semifinalele competiţiilor de League of Legends (Romanian eSports Championship), Hearthstone, dar şi de Dota 2 (Champion’s League). Premiul cel mare pentru competiţia Dota este de 50.000 de dolari, iar la campionat vor fi prezente echipe din întreaga lume. Evenimentul va fi susţinut la Sala Polivalentă, în Bucureşti, şi va dura trei zile în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie.

Organizat anual începând cu 2012, DreamHack București aduce în România cei mai buni jucători profesioniști din întreaga lume, în turnee unde fanii pot să-i urmărească în acțiune pe scenă sau chiar în zona de turneu.

La rândul lor, jucătorii și echipele din România au posibilitatea să-și măsoare forțele împotriva unor adversari de talie mondială și să demonstreze că sporturile electronice sunt un fenomen ce nu trebuie ignorat.
Pe lângă șansa de a-și vedea jucătorii preferați, la DreamHack București spectatorii mai au parte de concursuri, tombole, oferte speciale din partea partenerilor oficiali, show-uri de cosplay și multă distracție.

Programul poate fi găsit pe DREAMHACK masters Bucharest 2014

Sursa foto: DreamHack

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.